Ostatnia wymiana korespondencji z koleg± Maro sk³oni³a mnie do stworzenia tematu w którym mo¿na by umieszczaæ przemy¶lenia które mog± siê przydaæ pocz±tkuj±cym graczom, którzy chcieli by kupiæ swoje pierwsze modele do Malifaux. Oczywi¶cie nie chodzi tutaj o powielanie tego co napisa³em w temacie ogólnym o Malifaux, raczej chcia³em siê skupiæ ju¿ na pewnych konkretach.
Mo¿e zacznijmy od tego ¿e komponowanie bandy nale¿y zacz±æ od wyboru mastera. Kryteria wyboru mog± byæ zazwyczaj dwojakie, pierwszy to wygl±d, historia i ca³± otoczka fabularna, drugi to specyficzna mechanika dzia³ania danego mastera. Osobi¶cie preferujê pierwsze kryterium, chocia¿ nie ukrywam ¿e urok gry czêsto jest mocno zwi±zany z tym drugim kryterium. Bior±c pod uwagê mnogo¶æ masterów w 2 edycji my¶lê ¿e bêdzie mo¿na unikn±æ trudnych wyborów w stylu: model mi siê nie podoba, ale ma ciekawe zasady i co tu z tym zrobiæ.
Po wybraniu mastera, nale¿y dobraæ mu podw³adnych którzy bêd± pomagaæ mu w realizacji jego niecnych planów i w³a¶nie tutaj mog± pojawiæ siê drobne problemy, w których ten temat mia³by byæ pomocny. Czêsto rozs±dnym wyborem jest zakup startera lub jego zawarto¶æ w osobnych modelach (bo tak te¿ mo¿na, szczególnie je¶li chcemy mieæ model mastera w wydaniu alternatywnym, a przynajmniej na razie jest to mo¿liwe), jednak nie ka¿dy starter umo¿liwia w pe³ni wykorzystanie mocy modeli które zawiera. W takim wypadku warto zastanowiæ siê nad dokupieniem od razu dodatkowych modeli, bo wcze¶niej czy pó¼niej dojdziemy do wniosku ¿e mo¿e jednak warto by je by³o mieæ.
Ok, po takim wstêpie mo¿e we¼my jakie¶ konkretny modele na tapetê.
Nicodem - The Undertaker - jego starter "The Undertaker's Lot Box" zawiera grabarza Mortimera i trzech punkowych samurajów zombie (có¿ za po³±czenie ). Teoretycznie ten starter powinien wystarczyæ sam w sobie, chocia¿ Nicodem ma fajny czar który pozwala "reanimowaæ" modele i tutaj warto siê zastanowiæ nad czym¶ co mo¿na by wskrzeszaæ z poza puli modeli z którymi siê startuje, szczególnie ¿e dziêki Mortimerowi mo¿na to robiæ praktycznie od pocz±tku gry, nie czekaj±c na ¶wie¿e zw³oki. Patrz±c na specyficzn± mechanikê Nicodema który mocno wykorzystuje Corps Tokeny, poleca³bym Canine Remains, bo pieski potrafi± je "znajdywaæ" podobnie jak Mortimer, no i zdecydowanie ³atwiej je "reanimowaæ" ni¿ Zombie Punków. Alternatyw± mog± byæ takie modele jak Flesh Construct lub Crooked Men.
Popieram temat!
Bardzo siê cieszê, ¿e mog³em siê przyczyniæ do jego powstania. Na pewno u³atwi to wdra¿anie w system ¶wie¿ej krwi.
Dziêki za opis Startera do Resurectionists, na pewno rozwa¿ê jedn± z podanych opcji.
Btw, mnie siê proszê spodziewaæ z figurkami dopiero po ¶wiêtach. Byæ mo¿e zagramy ju¿ jak±¶ rozs±dn± partiê.
Szef Portalu
No... nie wiem
Gildia od wielu lat stara siê utrzymywaæ porz±dek w tamtym szalonym ¶wiecie.
Lady Justice, Sêdzie oraz ich Death Marshals - dzia³aj± wed³ug prawa. Staraj± siê z ca³ej si³y utrzymaæ porz±dek w mie¶cie, utrzymuj± na wodzy Resurrectionistów.
Sonnia Criid, Samael Hopkins oraz Witchling Stalkers - gildia ³owców budzi mieszane uczucia, wykorzystuj± wszelkie mo¿liwe sposoby aby walczyæ ze "z³em".
Perdita oraz jej rodzina Ortega - plotka g³osi ¿e gildia zgodzi³a siê aby rodzina Ortega prowadzi³a wojnê z Neverbornami. Przy okazji Ca³± rodzina Ortega dosta³a Carte Blank.
Te trzy od³amy gildii s± najbardziej znane. Oprócz nich mo¿emy jeszzcze znale¼æ:
Kapitana Gildi wraz z jego gwardzistami oraz porucznikiem
Elitarna dywizja Lucjusza
Konstrukty porz±dku czyli C. Hoffman wraz ze swoimi wynalazkami
Parê innych modeli starych jak i nowych.
Ja sam polecam Gildiê gdyz widzê w niej du¿± ró¿norodno¶æ, poprzez prawnych szeryfów miasta, fanatyków, specjalistów, mechaniczne stwory, strzelcy, ³owcy nagród czy nawet tropiciela.
Wiele tych modeli ma ciekawe umiejêtno¶ci, mo¿na je ³±czyæ, szaleæ z tym.
Oprócz tego podobaja mi siê równie¿ modele tej frakcji.
W obecnej chwili na rynku dostêpny jest nowy starter Lady Justice (który sam mam ju¿) i jest on supe³nie samo wystarczaly, posiada Sama Lady Justice, Sêdziego, Wagê Prawa oraz trzech Death Marshali.
W starych zestawach s± dostêpne:
Witch Hunters Sonni, Elite Division oraz Constructs of Order
HA! Swoje zachwali³em
Modele z nowych boxów s± piêkne!!
W³a¶ciwie to ju¿ od d³u¿szego czasu zastanawiam siê jak poci±gn±æ dalej ten temat, jednak mam teraz w pracy trochê mniej wolnego czasu i trochê trudno mi siê skupiæ na tym mini poradniku. Na pewno zachwalê nowe boxy które pojawi³y siê wraz z nadej¶ciem drugiej edycji, od starych poza materia³em z jakiego wykonane s± modele ró¿ni± siê równie¿ dodatkowym modelem czy czasami kilkoma modelami. Te dodatkowe modele to totemy, czyli modele ¶ci¶le powi±zane z masterami, niektóre s± bardziej u¿yteczne inne mniej, ale poniewa¿ mo¿na ich wystawiaæ tylko konkretnie z danym masterem to nie by³o powodu czemu ma ich nie byæ w starterze. Dziêki tym dodatkowym modelom, startery wzbogaci³y siê na tyle ¿e w³a¶ciwie na pocz±tku nie trzeba nic specjalnie dokupowaæ. W³a¶nie przez to zastanawiam siê raczej nad lekk± zmian± formy tego poradnika na taki który opisuje poszczególne startery bardziej pod wzglêdem mechaniki rozgrywki.
Jeszcze co siê tyczy wykonania nowych modeli, s± ob³êdne, co jednak ma te¿ swoje wady. Wczoraj klei³em Gaminy i chocia¿ nie mia³em wiêkszych k³opotów z klejeniem to czyszczenie tak delikatnych modeli jest naprawdê wymagaj±ce, mam tylko nadziejê ¿e doczy¶ci³em je dosyæ dobrze bo tutaj wszelkie niedoróbki bêdzie chyba widaæ dosyæ wyra¼nie.