Ogłoszenie

Witamy na Forum "Rycerze y Kupcy"!

Linki:

- Regulamin Forum
- Dzielnica Mieszkalna (Przedstaw siê tam koniecznie!)
---> -AKTUALNE SPOTKANIE KLUBU <---
- Administracja Forum
- Gie³da Forumowa

#1 2014-12-19 08:02:20

Quapo_oohy

Rzezimieszek

SkÄ…d: Cz-wa
Punktów :   
Armia w W40: Jak dorosnê, zostanê Orkiem

Formacje

Szybkie pytanko odno¶nie wszechobecnych w 7th ed formacji - jak to w³a¶ciwie jest? czy to z¿era slota FOC, czy dorzuca siê jako jaki¶ drugi detachment, czy sojusz, czy po prostu siê dopisuje do rozpiski jak gdyby nigdy nic? W Internetach zdania s± podzielone, wiêc mo¿e macie jakie¶ house rule odno¶nie tego.

Spodoba³a mi siê formacja killkanów ze Stormclaw'a i fajnie by³o by czym¶ takim zagraæ, ale nie wiem jeszcze jak to siê odniesie do planowanych przeze mnie slotów heavy:/

#2 2014-12-19 15:01:53

Sasomir

By³ statyst± w Avatarze

SkÄ…d: SaltLake City
Punktów :   
Armia w WFB: DoCh, Imperium, Skaveni
Armia w W40: Szarzy Rycerze, CSM
Armia Warmachine & Hordes: Khador, Convergence of Cyriss

Re: Formacje

Formacje wystawiasz poza FOCem, tzn. w ogóle ich do niego nie liczysz. I s± genialne .

"Czy kto¶ widzia³ mój regiment?" - dowódca lekkiej brygady kawalerii po samobójczej szar¿y w której padli niemal wszyscy jego podkomendni, bitwa pod Ba³ak³aw±, wojna Krymska.
"Smutny bêdzie to dzieñ, gdy dowódca brytyjskiej armii bêdzie dok³adnie wiedzia³ co ma robiæ." - dowódca wojsk ekspedycyjnych UK, wcze¶niej tego samego dnia.

#3 2014-12-19 21:29:01

Brujah1685r

Szef Portalu

Punktów :   
Armia w WFB: Dwarfs, Bretonia
Armia w W40: Space Wolves

S± s± s±! U mnie wolf void claws s± mocne!!!

#4 2014-12-20 08:38:29

Quapo_oohy

Rzezimieszek

Punktów :   

hmm, no u zielonych s± mocno takie sobie, ale Krumpa's kill kans s± ca³kiem sympatyczne (maj± grota - charactera:D i mniejsz± szansê, ¿e uciekn± ze sto³u).

Dziêki natomiast stukrotne za cynk, bardzo mnie to cieszy - wiêcej miejsca na zabawki. Oczywi¶cie najpierw trzeba je mieæ

#5 2014-12-21 14:35:56

magik1980

Szpaner

Punktów :   
Armia w W40: Dark Angels (3k) Necrons (2k)

Formacje sa innym rodzajem FOC'u dla scislosci. Maja wlasne bonusy i wymuszaja konkretne jednostki a nie typy jednostek . Poza tym to FOC. A ze ich ilosc nie jest limitowana.... no moze tylko punktami....

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
z ka¿dym dniem mojego ¿ycia nieuchronnie ro¶nie liczba tych, którzy mog± mnie poca³owaæ w dupê
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Tau codex https://filecache01.rushfiles.one/downl … re+6ed.pdf

#6 2015-01-29 07:55:23

Quapo_oohy

Rzezimieszek

Punktów :   

Ha, jednak odgrzebuje temat. Wygl±da na to, ¿e mi chodzi o co¶ innego.
Rozumiem, ¿e formacja jest detachmentem, z wymienionymi sk³adnikami. Jak siê u¿ywa w ca³o¶ci, to daje bonusy. Ale pytanie, czy mo¿na u¿ywaæ nie w ca³o¶ci, tylko poszczególnych unitów?

W takim Stormclaw przyk³adowo, s± podane 2 formacje - dla orków i wilków. Dla zielonych jest Grukk's Rippin Krew, które zawiera:
-Grukk Face-rippa (warboss)
-Skrak's Skull-Nobz (noby)
-Rustagob's Runts (groty)
-Krumpa's Killa Kans (kany)

Kiedy we¼miemy DOK£ADNIE taki detachment, mamy bonusy, ok. Ale czy mogê sobie wzi±æ np. tylko Krumpa's Kill Kans (który jest dok³adnie okre¶lonym unitem kanów, parê pkt dro¿szy ni¿ normalnie, i z tego faktu ma dodatkowe zasady) i u¿ywaæ ze zwyk³ym FOCiem? Je¶li tak (o ile w ogóle), to trzeba to liczyæ jako HS (jest taka ikonka na ich karcie) i zajmuj± normalnie slota, czy w koñcu jak...? Normalnie buduje FOCa (np. combined arms) do wyczerpania slotów, a Krumpowe Puchy dorzucam poza konkursem (oczywi¶cie pamiêtaj±c o punktach)??

Ju¿ minê³o trochê czasu od pocz±tku 7ed, a w internetach rozkmina trwa...

#7 2015-01-29 20:08:41

bombaj

Mistrz RyKowiska

Punktów :   
Armia w WFB: skaven, beastmen, DoCh
Armia w W40: eldar, SM
Armia w LOTR: shit
Armia Warmachine & Hordes: nie gram... na razie...

daleko mi do speca od 40k, ale jak klepa³em rozpiskê do marine'ów to przy formacjach by³o albo albo. Albo biorê ca³± jak leci albo nic.

#8 2015-01-30 00:22:27

Sasomir

By³ statyst± w Avatarze

SkÄ…d: SaltLake City
Punktów :   
Armia w WFB: DoCh, Imperium, Skaveni
Armia w W40: Szarzy Rycerze, CSM
Armia Warmachine & Hordes: Khador, Convergence of Cyriss

Bombaj ma racjê - ca³a formacja albo nic. Co innego data slates - tu ju¿ dowolno¶æ.

"Czy kto¶ widzia³ mój regiment?" - dowódca lekkiej brygady kawalerii po samobójczej szar¿y w której padli niemal wszyscy jego podkomendni, bitwa pod Ba³ak³aw±, wojna Krymska.
"Smutny bêdzie to dzieñ, gdy dowódca brytyjskiej armii bêdzie dok³adnie wiedzia³ co ma robiæ." - dowódca wojsk ekspedycyjnych UK, wcze¶niej tego samego dnia.

#9 2015-01-30 13:45:57

magik1980

Szpaner

Punktów :   

Tez potwierdzam. Oficjalnie jest wóz albo przewóz.
Tym bardziej ze we wszystkich Kampanijnych ksi±¿kach s± jakie¶ wariacje na temat. I w sumie s± dopasowane do fabu³y kampanijnej.
Ale jak mówi g³ówna zasada tej gry to "jak siê dogadasz tak pograsz". Wiec jak przeciwnik pozwoli to graj czym i jak chcesz.

z ka¿dym dniem mojego ¿ycia nieuchronnie ro¶nie liczba tych, którzy mog± mnie poca³owaæ w dupê

#10 2015-02-03 09:00:09

Quapo_oohy

Rzezimieszek

Punktów :   

Hmm... Trochê to s³abo wygl±da prawdê mówi±c, my¶la³em, ¿e jakie¶ urozmaicenie to wprowadzi. Wiem, ¿e te unity s± oparte na fabule, ale w którym¶ starym dexie by³ zapis w stylu "zamiast u¿ywaæ domy¶lnego bohatera wymy¶l imiê i background dla swojego i u¿yj zasad z kodeksu" - my¶la³em, ¿e to samo siê tyczy unitów z formacji. Albo-albo zdecydowanie wymusza kupienie miliarda modeli, które siê sprawdz±, albo nie. Pacze ca³y czas po internetach, ale jednoznacznej odpowiedzi nie widzê.

Macie jakie¶ ¼ród³o do tego, ¿e nie mo¿na tych speszyl junitów wystawiaæ?

Jak nie mo¿na to trudno, bardzo nie bêdê p³akaæ. Bêdê tylko teraz musia³ ulepiæ 6 kanów, zamiast 3

#11 2015-02-10 17:39:15

magik1980

Szpaner

Punktów :   

Dobrze sprawe z primary secondary , formacji, detachmentow pokazuje kodex necronow.
Dokladnie tez pytalem mojego guru w sklepie GW. Jednostka jest opisana w oficjalnym kodexie (w tym wypadku kampanijnym suplemencie) wiec o ile organizator walki/ turnieju nie wymusza specjalnych zasad mozesz brac co chcesz. Czyli twoje spec orki moga sie bujac po stole.

Forum "Rycerze y Kupcy" (c) 2011. Wszelkie prawa zastrze¿one dla gen. Szramy. free counters Free Page Rank Tool

Stopka forum

RSS