Ogłoszenie

Witamy na Forum "Rycerze y Kupcy"!

Linki:

- Regulamin Forum
- Dzielnica Mieszkalna (Przedstaw siê tam koniecznie!)
---> -AKTUALNE SPOTKANIE KLUBU <---
- Administracja Forum
- Gie³da Forumowa

#1 2010-06-16 11:12:11

Krzychu

Podnó¿ek ksiêciunia

Punktów :   

Inne gry bitewne.

Temat do rozmów o innych, mniej znanych systemach. Oczywi¶cie nic nie stoi na przeszkodzie za³o¿enia osobnego tematu o danym bitewniaku.

Mam do Was, drodzy Forumowicze, zapytanie: czy znacie jakie¶ systemy bitewne oparte na klasycznym fantasy? Tak, tak mówiê o takim utartym ju¿, wrêcz do bólu, fantasy, czyli orki, krasnoludy, elfy, etc., etc.? Z oczywistym pominiêciem WH:FB, LotRa i WotRa.

#2 2010-06-16 11:29:34

Crane

Poszukuje elektro w Berlinie

2995381
Punktów :   
Armia Warmachine & Hordes: Retribution of Scyrah

Re: Inne gry bitewne.

Zale¿y jakiej skali "spotkañ" szukasz, takich typowych bitewniaków to za du¿o nie ma. Pewnie Warmaster i Battles of Five Armies te¿ siê nie licz± chocia¿ ich nie wymieni³e¶, je¶li tak to pozostaje praktycznie tylko Konfrontacja. Co prawda francuskie podej¶cie do tematu jest mo¿e nie a¿ tak klasyczne, ale s± elfy, orkowie, gobliny i krasnoludy. Teoretycznie mo¿e byæ te¿ co¶ takiego chocia¿ to wygl±da mi na go³± mechanikê bez ca³ej tej otoczki fabularnej. Je¶li chodzi o mniejsz± skalê to pewnie znalaz³o by siê kilka niszowych systemów, czêsto bez figurek (tzn. figurki siê u¿ywa ale wykorzystuje siê modele z innych gier), ale jako¶ nigdy nie zag³êbia³em siê a¿ tak bardzo w ten temat.

#3 2010-06-16 11:56:40

Krzychu

Podnó¿ek ksiêciunia

Punktów :   

Ten Warmaster. Hmm, wydaje siê taki "dojrza³y" w porównaniu do innych gier GW. Pierwsze z brzegu zapytanie dla Google'a doprowadza nas do takiego artyku³u: http://www.warmaster.pl/portal/index.ph … &Itemid=63 Bardzo ciekawe, ale system bardzooo niszowy widzê. W koñcu system, w którym nie boh, jego eq i przypakowanie ma g³ówne znaczenie, lecz umiejêtno¶ci planowania i strategii. No, no bêdê siê musia³ bli¿ej temu przyjrzeæ, aczkolwiek odstrasza dostêpno¶æ m.in. figuek. Czy kto¶ by³by chêtny pograæ proxami, o ile uda siê ogarn±æ chocia¿ trochê zasady?

W Konfie jest grywalna armia krasi, orków czy elfów?

#4 2010-06-16 12:17:30

Crane

2995381
Punktów :   

W Konfrontacji najwcze¶niej bêd± dostêpne elfy, ale kiedy i które to nikt nie wie, nawet wydawca, ja w ka¿dym razie odradzam czekanie z zapartym tchem

Warmaster jest bardzo fajny, chocia¿ ma pewn± wadê, a mianowicie zbyt du¿a przewaga kawalerii nad piechot±, co praktycznie eliminuje z gry krasnoludy. Ja mogê zagraæ nawet bez proxów bo mam pomalowane ponad 1500 punktów w Nieumar³ych (teraz to mo¿e nawet wiêcej ale nie chce mi siê liczyæ, bo jak pomy¶lê ile mi jeszcze brakuje do pomalowania figurek na 2000 punktów to ehh ... ). Dostêpno¶æ figurek jest pewnym problemem ale nie a¿ takim du¿ym, jak kto¶ chce to da radê kupiæ.

#5 2010-06-16 12:33:12

Krzychu

Podnó¿ek ksiêciunia

Punktów :   

Crane, powiedz Ty mi... do czego Ty nie masz figurek?
Wygl±da na to, ¿e muszê ca³kowicie zrezygnowaæ z battle'a(zbiera³em ze wzgledu na wspania³e wspomnienia:D), na rzecz systemów w które mo¿na pograæ. Du¿o ich. ;P
Najpierw 40stka trochê tych SMów "podpompowaæ" i to tyle je¶li chodzi o SF. A co do fantasy to siê waham. Ta Konfrontacja fajna jest, lecz Warmaster hmm nie gra³em, no ale osadzony w Starym ¦wiecie. Zagra³by¶ Crane w tego Warmastera?

#6 2010-06-16 13:50:21

Crane

2995381
Punktów :   

Bez przesady, gra³em tylko w kilka gier w Chronopiê, Full Thrusta, Warmastera, Alkemy i teraz w Konfrontacjê i tylko do trzech ostatnich jeszcze mam figurki, co innego jak by¶ zapyta³ w jakie karcianki nie gra³em

Warmaster ma jedn± bardzo spor± przewagê nad Konfrontacj±, wszystkie armie s± ju¿ dostêpne - niektórych to ju¿ nawet nie ma chocia¿ nie wiem co im odbi³o ¿e skasowali Kislev, to bardzo klimatyczna armia by³a. Z tym pograniem to mo¿e byæ k³opot, ale spojrzê co siê da zrobiæ tzn. muszê sobie zasady od¶wie¿yæ i zobaczyæ czy da³bym radê co¶ z moich figurek z³o¿yæ, ¿eby dwie armie skompletowaæ. W ka¿dym razie ja bêdê na spotkaniu za tydzieñ, to jak jako¶ to ogarnê to dam znaæ.

#7 2010-06-16 14:10:28

Krzychu

Podnó¿ek ksiêciunia

Punktów :   

Nie musi byæ na ju¿. Ale z chêci± bym to przyczai³. Ja z karcianek to tylko MtG. A gra³e¶ w World of Warcraft, albo w jak±¶ Warhammerow±(Horus Heresy/Dark Millenium, Warcry czy Invasion)? Bo jestem ciekaw jak im to wysz³o.

Ostatnio edytowany przez Terthin (2010-06-16 14:19:08)

#8 2010-06-16 14:23:42

Crane

2995381
Punktów :   

Ja tam uwa¿am ¿e nale¿y kuæ ¿elazo puki gor±ce wiêc jak dam radê to zagramy tego 25 (chyba ¿e szko³a ju¿ bêdzie zamkniêta, nadal nic w tym temacie nie wiadomo ???).

Warcrafotowa karcianka czyli WoW TCG to klon MtG z dodanymi bohaterami którzy symbolizuj± gracza. Z karcianek w ¶wiecie WH i Wh40 to jak na moje oko sensowny jest tylko Warhammer Invasion . War Cry chorowa³ na problemy z przepakami, chocia¿ by³ nawet dosyæ oryginalny co mo¿na równie¿ powiedzieæ o serii karcianek ze ¶wiata WH40k z tym ¿e tutaj grê zarzyna³a szybka rotacja edycji - gra by³a na rynku chyba 3-4 lata i w tym czasie by³y 3 edycje tej gry, ostatnia to chyba Horus Heresy siê nazywa³a.

#9 2010-06-16 16:57:13

Krzychu

Podnó¿ek ksiêciunia

Punktów :   

Edycji? No je¿eli chodzi o dodatki to MtG zagina wszystko. Co 3-4 miesi±ce jaki¶ dodatek dodaj±cy combi±ce siê karty. Bardzo bola³a kieszeñ od tych dodatków, bo zawsze siê chcia³o mieæ co¶ z nowej edycji, chocia¿by boosterek ma³y. A figurki wcale nie lepsze... No ale jak siê co¶ uzbiera to póki tego na sztywno nie wywal± z podrêczników, to zawsze mo¿na tym zagraæ(ew. robiæ za proxy, b±d¼ do przeróbek).

PS
¯e tak siê spytam Crane, wiesz jak tam u Miksana? Bo przepad³ jak kamieñ w wodê. Poza tym ciekawe jak tam jego motorek. Ten Chopper.

#10 2010-06-16 17:15:04

Crane

2995381
Punktów :   

W MtG z tymi edycjami by³o trochê inaczej, bo nowa edycja jest co jakie¶ 2 lata ale nie jest to tak, ¿e wywala siê wszystkie stare karty. W przypadku zmiany z WH40K CCG na Horus Heresy (doczyta³em ostatnia edycja to Dark Millenium) zmieni³a siê sama mechanika gry, jak wcze¶niej by³o 5 battlegroundów i trzeba by³o kontrolowaæ 3 do zwyciêstwa, to w HH zmieni³o siê to 3 batelegroundy i kontrolê 2 do zwyciêstwa. Je¶li ju¿ mam co¶ polecaæ to jednak najlepsz± karciank± jest Warhammer Invasion.

A Miksan robi licencjat albo przynajmniej tak udaje, ale chyba ostatnio ju¿ zacz±³ "bywaæ" wiêc mo¿e siê kiedy¶ pojawi na spotkaniu.

#11 2010-06-16 17:38:31

Krzychu

Podnó¿ek ksiêciunia

Punktów :   

A nie tak zachwalany MtG?
I ca³y czas mnie nêci ta Konfrontacja. Zobaczymy jak to siê u³o¿y.

#12 2010-06-17 09:32:48

Crane

2995381
Punktów :   

Je¶li chodzi o Konfrontacjê to sprawa jest dosyæ skomplikowana i ostatnio komplikuje siê jeszcze bardziej, wszystko zale¿y od tego ku jakiej armii by¶ siê sk³ania³ i czy masz odpowiedni± dozê cierpliwo¶ci wtedy mogê grê poleciæ albo zaleciæ wstrzymanie siê do jesieni.

Co do Warmastera to przejrza³em swoj± armiê i my¶lê ¿e spokojnie tak na pokaz dam rade podzieliæ ja na dwie ma³e armie na jakie¶ 700 punktów ka¿da. Bêdzie co prawda kilka proxów, ale mo¿e dam radê dokoñczyæ malowanie kolejnej kawalerii i bêdzie to tylko jeden oddzia³.

#13 2010-06-17 09:43:50

Krzychu

Podnó¿ek ksiêciunia

Punktów :   

E, daj spokój z malowaniem, nie musi byæ przecie¿ wszystko pomalowane - to nie Konfa.
A co do Konfrontacji to gdzie mogê znale¼æ spis wszystkich armii? Bo na wikipedii angielskiej znalaz³em spis, ale np. Cynwäll (Army of Light), czy te¿ Kelt Sessairs (Army of Light) za du¿o mi nie mówi. Chyba, ¿e mam szukaæ w jakim¶ rulebooku oficjalnym, hm?

#14 2010-06-17 10:11:17

Crane

2995381
Punktów :   

Malowanie to sprawa honorowa jest, bo chcê co¶ pomalowaæ zanim zakupie modele do Warmachiny, po za tym nie chcê przynosiæ modeli na wpó³ pomalowanych bo tak Najwy¿ej bêd± dwa oddzia³y sproxowane podstawkami.

Spis armii do Konfrontacji znajduje siê w pierwszej czê¶ci podrêcznika. Ale generalnie to nie nakrêcaj siê na co¶ poza tym co jest, na koniec roku mia³y siê pojawiæ elfy, najprawdopodobniej Daiknee czyli le¶ne albo mniej prawdopodobne Akkyshanie czyli mroczne, ale ju¿ teraz widaæ ¿e nie ma szans.

Forum "Rycerze y Kupcy" (c) 2011. Wszelkie prawa zastrze¿one dla gen. Szramy. free counters Free Page Rank Tool

Stopka forum

RSS