Witam, nied³ugo ¶wiêta i ferie zimowe, wiêc bêdzie wiêcej czasu na nowe hobby - czyt. bitewniaki. Ju¿ jaki¶ czas temu mia³em siê zabraæ za stworzenie swej pierwszej, prymitywnej makiety, ale szko³a i w ogóle ca³a g³owa zawalona. Teraz prawdopodobnie znajdê wiêcej czasu i dlatego mam do was przeogromn± pro¶bê - czy mogliby¶cie mi daæ jakie¶ wskazówki od czego zacz±æ? Pierwsze makiety oczywi¶cie bêd± amatork± - jak to jest z moimi duszkami-¶wietlikami. No ale i tak siê uciesze jak co¶ sam sklecê. Za wszelkie informacjê z góry dziêkuje.
¦ci±ga rozpiski z rapida
Polecam p³otki. S± ³atwe jak konstrukcja cepa. Bierzesz pan kilka pasków tektury falistej sklejasz je ze sob± ta¶m± malarsk± tak, ¿eby stanowi³y jeden klocuszek (a wiêc z ka¿dego boku). Tniesz teraz zwyk³ej tektury kwadraciki (lub delikatnie krzywe postok±ciki) tak, ¿eby by³y ciut szersze ni¿ powsta³y z wcze¶niejszego zabiegu klocek i naklejasz je w rzadku obok siebie na górê z przerw± miêdzy jednym a drugim ko³o 2 mm. Teraz naklejasz wielko¶ci cegie³ki z tego muru paski gdzieniegdzie na bokach klocka i wszystko malujesz dokladnie na czarno. Potem robisz sobie ciemnoszary kolor z czarnej i bia³ej i robisz suchy pêdzel na ca³ej powierzchni. Potem rozja¶niasz mieszankê dodaj±c wiêcej bieli i powtarzasz operacjê. Na koniec jasno szarym malujesz wszystko to, co robi³e¶ ze zwyk³ej tektury. Murek jak w morde szczeli³. Mo¿esz zrobiæ podstawkê z tektury, ale o wycinaniu no¿yczkami kszta³tu nie bêdê pisa³, bo chyba ka¿dy cieæ wie o co chodzi.
No to do roboty Marcinku Zrób wielki mur chiñski ;P
Albo jakie¶ wzgórze ze styropianu. Bierzesz kawa³ek, wycinasz w miarê okr±g³y kszta³t ale nie koniecznie równy. ¦cinasz pod k±tem boki, bierzesz papier ¶cierny i wyg³adzasz, modelujesz powierzchniê. Nastêpnie bierzesz wikol i piasek i przyklejasz. Ca³o¶æ malujesz najlepiej na br±zowo a pó¼niej rozja¶niasz z dodatkiem ¿ó³tego, b±d¼ jak chcesz zrobiæ popielne mordorskie wzgórze to szarym i delikatnie pó¼niej rozja¶niæ.
Co do muru, to brzmi prosto, tylko bêdzie pewnie problem od strony malarskiej, no ale jako¶ dam radê. Co do styropianu to jaki u¿yæ? I sk±d go w ogóle wsi±¶æ? I tak¿e co to jest wikol?
¦ci±ga rozpiski z rapida
Wikol to klej PVC czy jako¶ tak, ogólnie wiele rzeczy pod to podchodzi, tak jak cyjanoakrylowy to kropelka czy super glue. Ja stosuje jakiej¶ marki Dragon klej do drewna i sobie go chwalê bo jest kapitalny i jak siê narêce wyleje to nie problem po prostu siê ³atwo zetrze ze skóry i jeszcze taki milutki w dotyku
Wikol to po prostu klej do drewna ;] Styropian, w zasadzie w sklepach budowlanych, ale to szkoda kasy, popytaj siê gdzie¶ czy kto¶ nie ma jakich¶ skrawków najlepiej 5 cm grubo¶ci.
Ja ostatnio zacz±³em robiæ bunkier ze styropianu 2cm. Robiê i robiê..... i jako¶ wcale nie wygl±da lepiej. Ma kto¶ mo¿e pomys³ na jakie¶ detale czy szczegó³y?
Je¶li kupowa³e¶ troszkê figurek to z pewno¶ci± masz du¿o bitzów. Wykorzystaj je. Kapadocja ostatnio bardzo ³adny szañczyk pomalowa³a, a uzupe³nieniem by³y w³a¶nie te ma³e, niepotrzebne plastikowe czê¶ci
Ostatnio edytowany przez Marjan (2010-02-03 22:52:29)
Najlepsza do makietek jest tektura, styropian ³atwo siê kruszy, zawsze wychodzi obszarpany. Tektura jet sztywna, ³atwo siê j± wycina i mo¿esz nadaæ ka¿dy kszta³t, obsypuj±c ³±czenia piaskiem mo¿esz ukryæ wszystko co ma byæ ukryte
Wielkie dziêki, wypróbuje obie metody.
Najlepiej po³±cz
Mo¿e wklejcie jakie¶ fajne tutoriale jak robiæ makiety. Jako¶ mnie nie krêci robienie makiet i pewnie co¶ kupiê prêdzej ni¿ zrobiê. Ale spróbowaæ nie zaszkodzi.
Spróbujê napisaæ o robieniu bunkrów do WH40k.
Ostatnio edytowany przez Master (2010-02-07 07:26:40)
Jest bardzo fajny patent na ma³e okopy. Bierzesz nakrêtkê od du¿ego s³oika i uk³adasz w ¶rodku g±bkê w kszta³cie lejka. Pokrywasz klejem i posypujesz ¿wirem. Pó¼niej mo¿na pomalowaæ Mam taki jeden i ³adnie wygl±da to na stole