Ogłoszenie

Witamy na Forum "Rycerze y Kupcy"!

Linki:

- Regulamin Forum
- Dzielnica Mieszkalna (Przedstaw siê tam koniecznie!)
---> -AKTUALNE SPOTKANIE KLUBU <---
- Administracja Forum
- Gie³da Forumowa

#1 2010-04-14 19:53:10

Konrad

Udaje wa¿niaka

6751607
Punktów :   
Armia w WFB: Wojownicy Chaosu (1k)
Armia Warmachine & Hordes: (wkrótce) Trolle

Warriors of Chaos

Oto kilka skromnych pytañ od pocz±tkuj±cego. Czekam na pouczaj±ce wywody

1.Jakiej taktyki najlepiej u¿ywaæ ? I¶æ do przodu, "³aw±" czy stosowaæ wyrafinowane manewry?
2.W co inwestowaæ pisz±c rozpiskê ?
3.Czy dragonogry i Shaggoty to naprawdê taki syf ?
4.Do czego wykorzystywaæ odrzuconych?
5.Od czego s± Pomioty ? (bo jakis specjalnych warto¶ci w nich nie dostrzegam)
6.Czy helenka jest op³acalna ?
7.Demoniczni ksi±¿êta?

Yyyyy.... to chyba na tyle... póki co..

NIE JESTEM POWERGAMEREM! no.. mo¿e troche...

#2 2010-04-15 08:54:57

michau5300

Prawa Rêka

9558288
Punktów :   
Armia w WFB: WoCh

Re: Warriors of Chaos

1) Ogólnie zdecydowanie do przodu ale reszta zale¿y od rozpiski i przeciwnika. Mi siê ostatnio dobrze gra na lu¼no zasuwaj±cych bohaterach i na niezbyt odpicowanych jednostkach uderzeniowych. Nie na pa³ê do przodu tylko usuwaæ co przeszkadza i rozwalaæ co mo¿na. To do¶æ ciê¿ko opisaæ tak ogólnie.

2) Psy, szybkie jednostki typu rycerze d ogry itp, magiê, konni grasanci te¿ siê przydaj±

3) Shaggot raczej siê do niczego szczególnego nie nadaje ale Dragon Ogry to dobra jednostka chocia¿ na ma³e punkty rycerze siê bardziej przydaj±. Ale 7 si³y z obowi±zkowymi dwurakami 7 ruchu i 4 rany robi± z nich ca³kiem sensowny oddzia³ (i nie gin± od jednej g³upiej 1 na save )

4) Odrzuceni najlepiej nadaj± siê do stania na pó³ce

5) Pomioty nie s± z³e chocia¿ troche wolne. Stare z 3d6 ruchu by³y lepsze. Mo¿na nimi potrzymaæ jaki¶ oddzia³ od boku i potem wjechaæ czym¶ innym ale obecnie do¶æ ciê¿ko siê do niego docz³apaæ.

6) helka jest dobra, nawet jak nie umiesz z niej strzelaæ albo nie ma do czego to mo¿na j± pu¶ciæ do walki wrêcz i te¿ sobie radzi

7) demony nie s± najlepszym wyborem, s± drogie i nie mo¿na ich schowaæ w oddziale. Gdyby tak by³y tañsze to mo¿e...

"Kochaj bli¼niego swego póki masz co¶ z tego"

#3 2010-04-15 13:59:12

Konrad

Udaje wa¿niaka

6751607
Punktów :   

da siê dobr± magie w chaosie wycisn±æ na ma³e pkt? czy lepiej od razu z niej zrezygnowaæ ?

#4 2010-04-15 16:04:59

MARDUK

Powergamer

13386403
SkÄ…d: Rudnik Wielki/Poraj
Punktów :   
Armia w WFB: WoCh - horda na ok 5k

Na ma³e punkty olej magiê w Wochu. Dowal zamiast drogich magów za te punkty maruderów na piechotê z khornem

Ad1. Co do taktyki na ma³e punkty.
Ostatnio gram na ma³e punkty i sprawdza mi siê piechota maruderów khorna z psami i wybrañcami. Gdzie psy oprócz ¿ywej tarczy robi± za wabie i szar¿uj± mocne odzia³y tylko po to aby wymusiæ over runa. Jak jest luck i dobre rozstawienie to masz pod nosem w nastêpnej turze bok albo ty³ przeciwnika do kasacji. Wszystko jednak zale¿y od sytuacji, zurbanizowania terenu i samego przeciwnika. WoChem mo¿na manewrowaæ graj±c nawet na Khornie.

Ad2. Psy, maruderzy na piechotê, rycerze, Helenki. Patrzê przychylnym okiem na te jednostki.

Ad3. Dla Dragon ogrów widzê jedno zastosowanie. Gonienie twardych ma³o liczebnych celów i mocnych potworów. W innych przypadkach kawaleria siê lepiej sprawdzi.

Ad4. Mam takie samo zdanie jak Konrad

Ad5. W tej edycji pomiotów u¿ywamy do straszenia dzieci w nocy

Ad6. Hellenka jest najbardziej op³acalnym rarem. Mnie siê przynajmniej sprawdza. Jak trafi to mocno boli i zawsze mo¿na liczyæ na panikê, w walce wrêcz te¿ kozakiem jest. Ale moja pasiona na szczuroograch jest.

Ad7. Ksiêcia mo¿na schowaæ za odzia³em. Z Tzentchem ma warda na 4+, terror, lot. To s± mocne atrybuty, tylko cenowo boli. Mo¿e dlatego nigdy go nie wystawia³em. Jak przetestujê na polu bitwy i porównam do klepacza na dysku to siê wypowiem.

KHORN Kocha Krew, czaszki i piechotê!

#5 2010-04-15 16:23:50

Chaos Warrior

Móg³by kosiæ trawniki w Obi

7384498
SkÄ…d: Warszawa
Punktów :   
Armia w WFB: wojownicy chaosu (ok.2400pt)
Armia w LOTR: troche tego toche tego

2)w armii przydaj± siê rycerze chaosu i rydwany jako jednostki szybkie wojownicy jako pancerna piê¶æ i grasanci jako zrównowa¿enie punktowe. jeszcze jacy¶ smocze ogry czy dzia³o piekie³ i masz armiê
3) jak dla mnie shaggot jest niez³y ale ma sporo wad: cena(z³), cena(pt), ochrona na 4+. wiêc przy takiej cenie jest niezbyt korzystny.  smocze ogry s± niez³e w walce maj± ¿ywotno¶æ 4, ale te¿ maj± ochronê na 4+ wed³ug mnie op³aca siê je mieæ.
6) helka jest bardzo droga bo trzeba j± sprowadzaæ z za granicy. ale na polu bitwy siê przydaje. mo¿na z niej nie¼le postrzelaæ i nie trzeba zostawiaæ nikogo do jej obrony bo sama da sobie radê.

co do magi to zawsze siê przydaje, na ma³e pt da siê co¶ wycisn±æ np: mag 2 poziomu (120pt) + chowaniec czarownik (+1 czar) (15pt) + piêtno tzentha (20pt)=155pt tak¿e nie jest zbyt tani ale zawsze mo¿e co¶ zdzia³aæ. mo¿esz jeszcze dorzuciæ jaki¶ kamieñ mocy czy zwój rozproszenia i masz niez³ego maga

#6 2010-04-15 16:49:41

gen. Szrama

¦ci±ga rozpiski z rapida

2802563
Punktów :   
Armia w WFB: VC 1,5k
Armia w LOTR: Easterlings (400pkt)

Sorry, ale jak s³ysza³em na BP Shaggy dobrze pomalowany na stole ju¿ demotywuje przeciwnika na wej¶ciu A psychika w battlu jest jednak wa¿na.

Przepraszam za wszystkie literówki, ale moja klawiatura jest dyslektyczk±

#7 2010-04-15 16:51:19

MARDUK

Powergamer

13386403
Punktów :   

Widzia³em, ¿e Strategos po ca³kiem dobrej cenie ¶ci±ga nówki Helki prosto z fabryk krasludzkich wyznawców Hasutta.

Edit#
Shagoth mo¿e i zdemotywuje, po czym jeszcze w pierwszej fazie magii lub ostrza³u przeciwnika pójdzie w piach. Jest du¿y wiêc nie idzie go przys³oniæ oddzia³ami. Nikt nie pozwoli temu bydlakowi podej¶æ wiêc szkoda inwestowaæ 265 pkt w piach. Jeszcze gdyby mia³ Wt 6 i jakiego¶ warda lub regenke by³o by ³adnie.

Ostatnio edytowany przez MARDUK (2010-04-15 17:09:57)

#8 2010-04-15 21:30:02

Zuzoslav

Pi±ty Bóg Chaosu

SkÄ…d: Salt Lake City
Punktów :   
Armia w WFB: Warriors of Chaos
Armia w W40: Space Orks
Armia Warmachine & Hordes: Legion of Everblight

A ja osobi¶cie uwa¿am ¿e magia w Chaosie to niestety mus. Mówiê niestety bo nie lubiê tak graæ. Co¶ w rodzaju nie chcem, ale muszem. W sumie to zawsze tak wystawiam magów. Obaj Tzeentcha, jednemu daje Skull of Katam (czaszka katama) a drugiemu Book of secrets (ksiêga tajemnic/sekretów) i dispel scrolla. Obaj w jednym oddziale i ka¿dy ma +2 do casta (rzucania). I zasypuje przeciwnika magicznymi pociskami o sporej sile. Ca³kiem ca³kiem. Przed paroma godzinami uratowa³em tym sposobem bitwê

Metal! Metal!
Back with the vengeance!
Metal! Metal!
All that I need is heavy metal!
Metal!
Screaming together!
Metal! Metal!
Metal is all that I need!

Sabaton "Metalizer"

#9 2010-04-16 06:34:28

MARDUK

Powergamer

13386403
Punktów :   

To chyba te¿ zale¿y od indywidualnego lucka Te¿ za magi± nie przepadam, szanse nie wyturlania odpowiedniej ilo¶ci cyferek, mo¿liwo¶ci rozproszenia czaru i miscasty mnie odstrêczaj± od niej. Dlatego wolê graæ bez mimo ¿e przeciwnik robi wtedy co chce (na szczê¶cie za zaoszczêdzone punkty na magach kupujê miêso i stres jest mniejszy) Gdyby Khorne dawa³ ko¶ci dispella jak w 6ed by³by miód.

#10 2010-04-16 06:50:45

michau5300

Prawa Rêka

9558288
Punktów :   

Tak to czytam i siê zastanawiam czy ktokolwiek lubi graæ na magi xD ?Ale bez magów jest siê gniecionym przez magie przeciwnika i nie wykorzystujemy potencja³u naszej ca³kiem mocnej magi...

#11 2010-04-17 15:04:09

Zuzoslav

Pi±ty Bóg Chaosu

Punktów :   

Magia chaosu na ma³e punkty jest potworna, dobrze z³o¿eni magowie siekaj± jak nie boskie stworzenia. Ale wola³bym ¿eby jednak siê da³o graæ trochê inaczej.

Metal! Metal!
Back with the vengeance!
Metal! Metal!
Metal!
Screaming together!
Metal! Metal!

Sabaton "Metalizer"

#12 2010-04-17 16:12:07

Konrad

Udaje wa¿niaka

6751607
Punktów :   

Teraz mam pytanie z trochê innej beczki - od czego zacz±c zbieranie armii ? Batalion siê op³aca?

#13 2010-04-17 16:31:45

michau5300

Prawa Rêka

9558288
Punktów :   

¦rednio. Wojownicy siê przydaj± baaardzo rzadko a maruderzy siê nadaj± tylko do trzymania magów.
Rycerze i psy siê przydadz± ale bêdziesz musia³ jeszcze dokupiæ maruderów konnych.

#14 2010-04-21 07:20:25

Marjan

Szatan

25639000
Punktów :   
Armia w W40: Blood Angels
Armia Warmachine & Hordes: Cygnar

Moim zdaniem batalion to bardzo op³acalna inwestycja. Masz w nim du¿o figurek, a dodatkowo wojownicy siê sp³acaj±, nie musisz ca³y czas jechaæ na nudnej jak noc w KUL-owskim akademiku jednej s³usznej rozpisce.

What is your life?
My honour is my life.
What is your fate?
My duty is my fate.
What is your fear?
My fear is to fail.
What is your reward?
My salvation is my reward.
What is your craft?
My craft is death.
What is your pledge?
My pledge is eternal service

#15 2010-04-21 09:34:46

Zuzoslav

Pi±ty Bóg Chaosu

Punktów :   

True, ja wystawiam warriorów i nie narzekam na nich, w zasadzie tylko raz mnie zawiedli. Potrafi± przyj±æ na klatê bardzo du¿o. A jak tam wsadzisz magów to nie bêdziesz musia³ narzekaæ ¿e nie dojd±, to przeciwnik bêdzie musia³ doj¶æ do nich

Metal! Metal!
Back with the vengeance!
Metal! Metal!
Metal!
Screaming together!
Metal! Metal!

Sabaton "Metalizer"

Forum "Rycerze y Kupcy" (c) 2011. Wszelkie prawa zastrze¿one dla gen. Szramy. free counters Free Page Rank Tool

Stopka forum

RSS