Gość
Czy Kapsuła Desantowa po wylądowaniu może strzelać?
Azo napisał:
Czy Kapsuła Desantowa po wylądowaniu może strzelać?
Nie, nie może.
Zastanawiam się właśnie jaki jest sens montowania rakiet w Drop Podzie...
12" zasięgu, brak strzału przy wylądowaniu.
Czy jeśli sierżant ma 2*combi-plasmy, to czy może z obydwu strzelić w jednej turze?
Marjan napisał:
Zastanawiam się właśnie jaki jest sens montowania rakiet w Drop Podzie...
12" zasięgu, brak strzału przy wylądowaniu.
Zawsze możesz w następnej turze. Pozatym to blast, więc zasięg minimalnie większy niż 12".
Marjan napisał:
Czy jeśli sierżant ma 2*combi-plasmy, to czy może z obydwu strzelić w jednej turze?
Combi-plazma jest montowana na bolterze. Bolter jest bronią dwuręczną, więc jak ma dwie combi-plazmy (nie wiem czy jest to legalne, nie mam kodeksu żeby sprawdzić), to nic mu to nie daje poza tym, że może strzelić dwa, a nie raz na bitwe.
Nawet jeśli legalna jest opcja posiadania 2*combi-plazm nie można jej użyć w 1 turze z prostego powodu - combi-plazma to dodatek
do zwykłego boltera więc 2 combi-plazmy = 2 boltery, a jak wiadomo nie można z 2 strzelić w 1 turze pomijając legalność takiej opcji.
Montowanie wyrzutni ma taki sens że mało kto strzela do Drop Poda po wylądowaniu i po prostu go pomija, więc może się nieco zdziwić turę potem lub gdy zdaje sobie z tego sprawę - masz kilka dodatkowych targetów dla rywala.
Ostatnio edytowany przez Eomer (2011-01-06 04:02:30)
Dokładnie ze znajomym na ten sam temat rozmawialiśmy i wysunąłem identyczny wniosek.
Jeżeli transporter nie ruszał się - możesz wysiąść i zaszarżować.
Chyba, że masz do czynienia z Open-topped lub Assault Vehicle, wtedy nawet po ruchu transportera możesz szarżować.
Quilles napisał:
Czy bohater który jest innego typu jednostką niż oddział (np. motorem), może dołączyć do oddziału który jest np. piechotą?
Nie może.
Quilles napisał:
Czy bohater który jest innego typu jednostką niż oddział (np. motorem), może dołączyć do oddziału który jest np. piechotą?
Bohater niezależny (independent character) będący na motorze lub posiadający jump pack (lub coś innego) może dołączyć do np. piechoty, ale porusza się tak samo jak oni.