Bryluje cudzymi modelami
1. Raczej nie możesz wykupić mu dwóch. Na takie pytanie zajrzyj do kodeksu i znajdziesz odpowiedz co możesz wykupić, a co nie.
2. Jakie niezliczone? Nie ma już tej zasady w 5 edycji.
3. Osobiście nie mam, ale słyszałem że działają.
- Biowyrzutnie nieźle ostrzeliwują, masz Miny i bombardowanie orbitalne, możesz nimi odciąć drogę ucieczki.
- Łupieżcy nieźli, chyba.
- Liktor swym zapachem przywołuje do siebie inne jednostki, to taki płatny morderca.
5. Najlepiej 12 sztuk.
6. To zależy od twojej strategii. Dobre to i to. Termaganty biegną przed siebie, a Rozrywacze wykopują się za wrogiem.
Proszę poprawiać swoje błędy
ortograficzne i stylistyczne
/Wilk'u
Master napisał:
Mam kilka pytań:
1. Czy jak dam Karnifexowi dwa kolczaste dusiciele, to mogę z obydwu strzelić w ciągu jednej tury?
2. Czy Termagantom opłaca się dawać zasadę niezliczone?
3. Czy Biowyrzutnie, Liktorzy, Łupieżcy działają?
4. Co wziąć najlepiej ze slotu HQ?
5. Po ile Termagantów/ Hormagauntów robić jeden oddział?
6. Lepiej wystawić Termaganty czy Rozrywacze? W sensie, co szybciej spada
PS. Nie ma to jak zapytać się raz a dobrze
Z tego co zauważyłem, kolega posiada chyba kodeks z czwartej edycji. Teraz obowiązuje piąta edycja.
1. Karnifex na tej edycji może wykupić z broni strzelających tylko te bronie (stranglethorn cannon, heavy venom cannon, twin-linked
deathspitter, twin-linked devourers with brainleech worms).
Na tej edycji przyjęły się jakby trzy wersje naszego potworka:
wersja I
Karnifex (scything talons + adrenal glands) + Mycetic Spore
wersja II
Karnifex (twin-linked deathspitter + twin-linked devourers with brainleech worms)
wersja III
Karnifex (stranglethorn cannon / heavy venom cannon + scything talons)
Pierwsza wersja Karnifexa, to typowa jednostka do zabijania w kombacie, bardzo dobrze się sprawdza jako niszczyciel czołgów
Druga wersja, to wersja na piechotę mniej liczebną i słabo opancerzoną. Wadą tej wersji jest to, że musisz liczyć się z tym że Karnifex
będzie podatny na ostrzał, ponieważ maksymalny zasięg broni to 18".
Trzecia wersja Karnifexa ze stranglethorn cannon, to wersja na piechotę o dużej liczebności, na tak zwaną horde lub masówkę.
Karnifex z heavy venom cannon, to wersja na słabo opancerzone czołgi, jak i na piechotę typu Terminatorzy, Bike, itp.
Odpowiedz na Twoje pytanie brzmi: Karnifex jest monstrous creature, więc może strzelać z dwóch broni.
2. Termaganty/Hormagaunty na tej edycji nie posiadają zasady niezliczone.
3. Tak działają.
Biovory są użyteczne podczas gry na małych stołach (48" x 48").
Lictory żeby dobrze grały, to trzeba się trochę nagimnastykować. Ogółem jest wiele ciekawszych i bardziej grywalnych jednostek od nich
na przykład Hive Guard. Jeżeli natomiast armia opiera się na dużej ilości jednostek wychodzących z deep strike, to oddział Lictorów jest obowiązkowy.
Łupieżcy są konkretną odpowiedzą na oddziały Terminatorów/Nobów i innych tego typu jednostek.
4. Wybór dowódcy zależy wyłącznie od Ciebie.
5. Zależy, jaki oddział chcesz zrobić. Hormagaunty chodzą w oddziałach od 20 do 30 modeli, natomiast Termaganty w oddziałach od 10 do 15 modeli.
6. Według mnie obie jednostki są bardzo podatne na ostrzał i szybko giną. Ale jeżeli już koniecznie musisz coś wybrać to polecam Termaganty
lub Genestealery.
Ostatnio edytowany przez Dragon (2011-05-10 20:20:10)
Lordzie Filipie - i cóżeś byś zrobił mając 50 rojów? parę flamerów i to schodzi.
Ale efekt psychologiczny jest Jako fan Mumii (jak by kogoś interesowało na forum bitewniaki.pl z nudów przetłumaczyłem fluff starych TK) dobrze
pamiętam scenę z rojem skarabeuszy.
Mi kiedyś roje wywabiały tłumy fanatyków z regimentów NG, nie lubię ich, ale w WH40k, nie są jakimś wielkim problemem
z tym podwojonym damagem od templejta
Bryluje cudzymi modelami
No właśnie gdy ktoś widzi na makiecie 50 rojów po trzy Ripper Swarmy, to od razu strategie zmienia bo się ich boi. Gdybym miał 50 rojów to bym zmiótł
kumpli z powierzchni makiety. Na większe punkty to taka gromadka wykopuje się za wrogiem, obok spada Mycetic Spore z Wojownikami i jest git.
Taki rój by mi się przydał. Ja mam ledwo 43 figurki. A w ogóle to skąd masz te wszystkie Rippery?
Ostatnio edytowany przez Lord filip (2011-05-11 17:29:07)
Ponieważ sprowadzałem hurtowo battaliony Tyranidzkie po 25 funtów. Carnifexy, Genokrady i całą resztę sprzedawałem na allegro, z każdego boxa zostawało
mi z 12 Ripper Swarmów. Boxów razem sprzedałem kilkanaście i został mi ten stuff, tak jak 10 wyprasek broni ciężkich dla Warriorów, masa biomutacji itd.
Podejrzewam że gdybym zobaczył na stole 50 rojów, klasnął bym w ręce i wypalił z dwóch sonic lance... gdybym zobaczył stada Genokradów, rój Carnifexów
lub Tyranidzkiego Hierophanta, to wtedy miałbym problem...
Bryluje cudzymi modelami
Hierophant to tytan. Zagrasz nim raz na 10 bitew.
Filip ile tak na maxa punktów ze swoich figur wyciągniesz, do 1000 dobijesz?
W ogóle mógłbyś podać spis swoich figur?
Bryluje cudzymi modelami
- 12 Termagants
- 13 Genestealer & Broodlord
- 10 Gargoyle
- 4 Ripper Swarm
- 3 Warriors = 2 Tyranid Prime
Jak się ich napakuje, to chyba dociągnę.
50 Ripper Swarmów to zwykle na apokalipsę. A tam mamy takie bronie i ogromne blastki (lub kompanie Landków, Lemanów itp.) że Rippery za długo
by nie pociągnęły, nawet jakby z trzech Vindicatorów dostały
Bryluje cudzymi modelami
Ale nie powiesz, że nie zdenerwował byś się jak by 50 rojów wykopało się tuż za twoja linią obrony, a tuż obok spada w Mycetic Spore odział Wojowników
albo inne synapsy.
Hura! Wczoraj udało mi się zrobić pierwszą figurkę na magnesy - Tyranid Warriora.
PS. Zanim wkleiłem pierwszy magnes, musiałem piłować sobie pumeksem palce, bo dostałem taki klej od taty, że hoho.
Potem dla bezpieczeństwa założyłem jednorazowe rękawiczki no i znowu klops. Klej rozpuszczał rękawiczki, a magnesy przyklejały się do moich rąk.
Na szczęście z pomocom przybył tata i kolejne magnesy wkleiłem bez rękawiczek i bez kłopotów.
Ostatnio edytowany przez Lord filip (2011-05-14 15:24:14)
To była by rzeźnia, ale dość ciężko dobrze użyć deep strika, jak trzeba 50 Ripper Swarmów wykopać
Efekt psychologiczny jednak jest, a jakby do tego miały spine fisty to taka niezła pestkownica - 200 twin-linkowanych strzałów.
Bryluje cudzymi modelami
I właśnie o to chodzi.
Filip, jaki ty ten klej dostałeś? Matko, ja bym się coś takiego bał do rąk brać