Ten temat mam nadziejê bêdzie przydatny dla osób zaczynaj±cych swoj± przygodê z battlem, albo po prostu bêd±cych na bakier z zasadami;). A wiêc proszê:
1. Killing Blow- nie mo¿na stosowaæ regeneracji.
2. Strzelanie- mo¿na strzelaæ po ruchu, nie po MARSZU.
3. Oddzia³ lataczy= -1 do trafienia, pojedynczy latacz= ju¿ nie. (ODDZIA£ flayerów traktuje siê jako skirmish)
4. Poison- na strzelaniu nie dzia³a, je¶li jest wymagane 6 i wiêcej na trafienie.
5. Przez skirmisherów siê nie widzi. Nie mo¿na przez nich szar¿owaæ i strzelaæ.
6. Nie dzia³aj± "okienka strzelnicze" aaaa- 1piechota bbbb-2piechota cccc- strzelcy
cccccccc
aaaa bbbbbbb
Strzelaj± tylko te jednostki, które widz±. Oddzia³ 10, jeden widzi- 1 strzela.
7. Skirmish nie zdejmuje premii z ranek(tak samo jak jednostka z US>5)
To na razie tyle. Je¶li bêd± jakie¶ pytania odno¶nie zasad, to zapraszam. Chêtnie pomogê.
1. S³usznie.
2. Bardzo s³usznie.
3. Dziwne.... hehe
4. S³usznie
5. Nie widzi wróg, ale mo¿na widzieæ i strzelaæ przez swoich skirmishers, czy nie? (pytam czysto teoretycznie, bo ja tam takowych w sumie nie mam )
6. Wreszcie. Dobrze, ¿e jasno to ustalono.
7. M±drze, GW zrobi³o kroczek w kierunku oddzia³ów w szyku. Ale malutkie .
Skirmiszerzy blokuj± LOS i wroga i Twój Nie mo¿na strzelaæ ani szar¿owaæ przez swoich.
Dziêki, to wiele wyja¶nia .
Nie ma sprawy;) Znajdê co¶ jeszcze to wrzucê
Czy zasada specjalna dla goblinów, Strach przed elfami, dotyczy wszystkich elfów, w wysokie, le¶ne i mroczne czy tylko do wysokich elfów.
Czy je¿eli postaæ zosta³a wyposa¿ona w magiczny przedmiot to mo¿na zadeklarowaæ ¿e go nie u¿ywa ze wszystkimi tego konsekwencjami? przyk³adowo daje magiczn± broñ i mówiê ¿e on aktualnie jej nie u¿ywa i walczy swoj± broni± rêczn±?
Ogólnie
zak³adam taki temat jak kto¶ bêdzie mia³ jakie¶ pytanie do zasad, co¶ bêdzie nie jasne to ¿eby by³o wyja¶nione tu.
Proponuje Temat przypi±æ.
Tu pytamy o zasady. Proszê nie zak³adaæ nowych tematów o tej samej tematyce.
Lukullus
1. Boimy siê wszystkich elfów.
2. Musisz u¿yæ magicznej broni. Nie mo¿esz wybieraæ.
Czy u¿ywaj±c broni z zasad± "ruch lub strza³" Np. kuszy czy muszkietu mo¿na staæ i strzelaæ w reakcji na szar¿ê?
Oczywi¶cie, ¿e tak. Je¶li przeciwnik szar¿uje spokojnie wypalasz mu w twarz ( o ile szar¿owa³ z odpowiedniej odleg³o¶ci )
Jesli woj ma tarcze i bron reczna to przsluguje mu ochrona na 6 czy na 5?
Móg³by kosiæ trawniki w Obi
na 5 je¶li walczy od przodu, w innych przypadkach na 6
6+ przeciwko strzelaniu, 5+ w walce wrêcz. Dodatkowy punkt w walce wrêcz przys³uguje jedynie jednostce pieszej.
Móg³by kosiæ trawniki w Obi
w ksiêdze armii wojowników pisze, ¿e postaæ walcz±ca w rydwanie nie mo¿e nosiæ innego piêtna ni¿ rydwan, a wiêc je¶li dam bohaterowi piêtno khorna, to czy muszê daæ je te¿ rydwanowi, czy ma je ju¿ automatycznie?
Ma automatycznie.
Czy walcz±c w³óczniami i tarczami mam te¿ +1 do Ochrony Pancerza?