Gość
Te przerzuty z inicjatywy u elfów to 8 edycja wnios³a?? Jak nie to na której stronie jest o tym wzmianka w army booku?
hmmm ciekawy temat wybra³e¶ na pytanie o zasady ale spoko
Tak to jest zasada z podrêcznika zasad (jak kto¶ ma ASF (zawsze uderzasz pierwszy) i wiêcej inicjatywy od przeciwnika to ma przerzut nietrafionych trafieñ. Podobno wystarczy mieæ tyle samo inicjatywy i to ju¿ dzia³a Czyli wszystkie Elfy Wysokiego Rodu maj± przerzut nietrafionych.
Gość
Siwy a potrafisz dok³adnie mi wskazaæ, gdzie jest napisane o tych przerzutach? Bo ja wertuje podrêcznik i tam s± zasady dot. ASF (46 str. podrêcznika) ale nie ma wzmianki o przerzutach.
In addition, if the model's Initiative is equal to or
higher than his enemies, he can re-roll failed
misses when striking in close combat"
strona 66
nie wiem jak± masz wersje podrêczika ale to pisze przy zasadzie specjalnej "zawsze uderza jako pierwszy" - pierwsza zasada specjalna w rozdziale zasady specjalne.
"dodatkowo, je¶li inicjatywa modelu jest równa b±d¼ wiêksza od Inicjatywy przeciwnika, mo¿e on przerzuciæ w walce wrêcz wszystkie nieudane trafienia - Porusza siê tak szybko, ¿e mo¿e wyprowadzaæ ciosy z niebywa³± precyzj±. Je¿eli model z t± zasad± walczy z przeciwnikiem, który równie¿ podlega jej polega, Ataki wyprowadzane s± równocze¶nie i ¿aden z modeli nie otrzymuje prawa do przerzutu wynikaj±cego zwykle z tej zasady."
u mnie str 66
Ostatnio edytowany przez siwy2150 (2012-02-01 13:09:42)
Gość
Juz znalaz³em odpowied¼ na pytanie. THX za pomoc. Pozdrawiam.
Gość
Wysokie elfy wymiata³yby, gdyby mieli olej w g³owach.
Czytam i czytam o elfach wysokich rodów i o SOA, i dochodzê do wniosku, ¿e jest to najg³upsza armia na ¶wiecie. Nie najs³absza, ale dowodzona przez najwiêkszych elfich idiotów w Realiach Warhammera (w 8 ed)
Po co elfom halabardy, w³ócznie, broñ rêczna i ca³a reszta ¶mieci, skoro w 8 ed. broñ dwurêczna nie ma ASL dla elfów? Za pó³darmo otrzymuj± +2S, wiêc po co im inna broñ? Niech elfy ze swoimi statami M, WS, I oraz zdolno¶ciami SOA wywal± jakie¶ badziewne ³uki, konie, halabardy etc etc. i bior± miast tego great weapons. Nikt ich nie pokona. Dlaczego elfy tego nie widz±? Games Workshop a¿ tak bardzo ich ograniczy³o, ¿e great weapons (i ew. lance) s± dostêpne tylko w special choicach. Ka¿dy elf wysokiego rodu powinien spaæ przy swoim great weaponie...
Poza tym czekam na 9. edycjê Warhammera "Kostkammer VIIII", gdzie po pieczo³owitym rozstawieniu armii rzucamy kostk± za ka¿dego wojownika, czy chce mu siê walczyæ (por. g³ówny podrêcznik: "Mo¿e zdarzyæ siê, ¿e szar¿uj±ca jednostka nie chce zetrzeæ siê z wrogiem...") lub siê nie potkn±³ o wystaj±c± trawê.
Sorry, wkurzy³em siê na GW trochê.
wypu¶æ trochê pary z ma³ego elfiego czajniczka W przysz³ym roku wszystkie elfiki maj± dostaæ nowego armybooka dostosowanego do 8ed. Wszystkie trzy armie elfów s± ra¿±co i wulgarnie "wci¶niête" w 8ed. HElfom wymy¶lono z czapy zasadê likwidacji ASL, magia DElfów jest najbardziej niezbalansowana w tej edycji (na openie gniecie klejnoty, na Euro jest s³aba jak kaczuszka), WElfy w ogóle s± niedostosowane do przeciwników swoj± jako¶ tam pe³zaj±c± partyzantk±. Mo¿na by d³ugo za³amywaæ rêce. Wyjd± nowe booki, dopiero zacznie siê lament
Szef Portalu
Lament? szczê¶cie chyba... wkoñcu bede gra³ na spokojnei przeciw tym wszystkim d³ugouchym
Ale powinni pare rzeczy pozmianiaæ.... jeno co...
Ma ktos aktualne dane jaka armia jest orstatnio najbardziej grana na turniejach ? Tak 3 z góry armie proszê o podanie bo ja nie mam pojêcia
Gość
VC i DE
z czego ranking 8 ed to
Demony
VC
WoCh / DE
Lizaki
oczywiscie wszystko zalezy kto jak umie grac ale tak jak kolega wczesniej pisal trzeba poczekac na nowe AB zeby cos moc powiedziec bo realia niektorych armii nie sa do tej edycji
albo_albo napisał:
(...)
Demony
VC
WoCh / DE
Lizaki (...)
nie no, bez przesady.
VC bardzo ale to bardzo
Lizaki te¿ bardzo bardzo
A dalej ró¿nie,
DE bywaj± gro¼ne, ale ciêcia EURO je mocno os³abiaj±
WoCh wzmocniony juggerami daje radê
Ogry sobie dobrze radz±
Skaveny te¿, choæ wymagaj± specyficznego podej¶cia
Imperium owszem owszem czemu nie
A dalej?
Demony raczej s³abszy ¶rodek stawki, EURO te¿ je kara, du¿e demony s± raczej kiepskawe, flamery uwali³a aktualizacja z WD.
W tej samej pó³ce - s±dz±c przynajmniej po wynikach turniejów HElfy, Dwarfy, O&G,
W koñcówce TK, Breta, WElfy
A na samym koñcu Bestyjki, które co¶ nie maj± szczê¶cia do armybooków.
Ale oczywi¶cie racja w tym, ¿e zale¿y to od gracza itp, niemniej tak mniej wiêcej wygl±daj± statystyki turniejowe