Pomy¶la³em sobie ¿e jak kupi³em now± grê to za³o¿ê o niej temat, mo¿e co¶ siê podyskutuje albo kto¶ siê skusi na granie.
Je¶li kto¶ siê interesowa³ tematem to wie ¿e Star Trek Attack Wing (STAW) jest klonem gr Star Wars X-Wing, mamy wiêc identyczny system "sterowania" statkami, identyczny sposób "strzelania" itd. Ró¿nice s±, chocia¿ dotycz± szczegó³ów i spraw nie zwi±zanych z mechanik± gry. Na szczególikach w mechanice nie warto siê skupiaæ, wiêc powiem tylko o tych innych sprawach.
Zacznê mo¿e od tego co mi siê nie podoba w STAW w porównaniu do X-Winga. Pierwsza i dosyæ istotna sprawa to modele statków, w STAW wykonanie jest zdecydowanie gorsze, modele nie s± zupe³nie w skali tzn. ogromny Galaxy jest w grze praktycznie tej samej wielko¶ci co niewielki Defiant, no i maj± paskudne malowanie, które warto poprawiæ. Sprawa druga to grafiki na kartach, w X-Wingu mieli¶my ³adnie rysowane grafiki, tutaj firma WizKids posz³a po najmniejszej linii oporu i wrzuci³a fotosy z filmów i seriali, a ¿e te nigdy nie by³y dobrej jako¶ci to i na kartach nie prezentuj± siê zbyt dobrze. W ka¿dym razie wykonanie jest tutaj w³a¶nie piêt± achillesow± tej gry.
By³o o tym co mi siê nie podoba, to teraz trochê wiêcej o tym co siê podoba Poniewa¿ to uniwersum Star Treka, to nie ma czystego podzia³u na "dobrych i z³ych", oczywi¶cie chodzi o porównanie do X-Winga gdzie do wyboru mamy Rebeliê albo Imperium, tutaj bêdziemy mieæ do dyspozycji 11 frakcji, chocia¿ moim zdaniem chyba tylko sze¶æ to bêd± takie pe³noprawne frakcje, ale jak kto¶ siê uprze graæ Kazonami czy ras± 8472 to nic nie stoi na przeszkodzie ich statki s± dostêpne. Dziêki takiemu podej¶ciu gra nie sprowadza siê ju¿ tylko do walki jasnej i ciemnej strony mocy, ale równie¿ do konfliktów w których bêd± bra³y udzia³ trzy, a nawet wiêcej stronnictw. Zupe³nie inne jest tutaj ta¿ podej¶cie do sprawy konfiguracji statków, wydaje mi siê ¿e w STAW jest to du¿o wa¿niejsze, szczególnie ¿e nie ma tutaj pilotów przypisanych do statków tylko kapitanowie, którzy praktycznie mog± dowodziæ dowolnymi statkami, reszta czyli za³oga, dodatkowa broñ i modyfikacje techniczne s± podobne do tych z X-Winga.
Na koniec zostawi³em co¶ co mnie w sumie najbardziej przekona³o do tej gry, czyli misje. Koniec szybkiego strzelania po wrogach (chocia¿ misje wcale tego nie wykluczaj±), poniewa¿ mo¿na bêdzie równie¿ wygraæ sprytem. Co ciekawe ka¿dy dodatek, oprócz nowego statku dodaje w³a¶nie misje. Misje s± ró¿ne, niektóre modyfikuj± warunki gry, niektóre daj± dodatkowe zadania, s± misje na kilku graczy jak równie¿ widzia³em ju¿ jedn± do gry solo (w dodatku USS Voyager). Nie wszystkie to jakie¶ hity, ale dziêki sporej ich ilo¶ci zawsze bêdzie mo¿na co¶ ciekawego zagraæ.
Nie wiem czy s± tu jacy¶ fani Gwiezdnej Wêdrówki, bo w sumie to g³ównie do nich ta gra jest adresowana, ale w sumie gra jest prosta i szybka wiêc mo¿e kto¶ siê skusi chocia¿ spróbowaæ - od razu uprzedzê ¿e na razie nie mam zbyt wielkiego wyboru statków wiêc na pe³ne emocje na razie nie ma siê co napalaæ
Gra raczej nie chwyci³a, chocia¿ raz zagra³em kiedy¶ tam z Sucharem, wiêc a¿ tak ca³kiem ¼le nie jest (gra³em te¿ z kilkoma osobami spoza tego forum). Mimo wszystko postanowi³em sobie kontynuowaæ kolekcjonowanie gry i doszed³em do momentu w którym mam ju¿ kilka statków, dok³adnie to osiem po dwa do czterech g³ównych frakcji: Federacji, Romulan, Klingonów i Dominium, a poniewa¿ zbli¿a siê Twierdza to pomy¶la³em ¿e mo¿e kto¶ jednak skusi³by siê na latanie stateczkami. Je¶li kto¶ by³by chêtny to bêdê wdziêczny za jakie¶ wcze¶niejsze info, ja powinienem byæ w sobotê tak gdzie¶ od po³udnia to zamkniêcia, w niedzielê na 100% mnie nie bêdzie.