Dajcie znaæ jak Wam posz³a testowa gra w Warmachine.
Gry testowe posz³y dobrze, chocia¿ brak drukowanej instrukcji trochê bola³, bo kilka sytuacji okaza³o siê trochê niejasne - przy okazji rzucanie czarów jak przypuszczali¶my to 2d6 + Focus rzucaj±cego, a nie koszt w punktach Focus i nie mo¿na rzucania dopalaæ, chocia¿ w pe³nych zasadach s± dodatkowe modyfikatory, przy czym na plus jest tylko atak zza pleców, reszta modyfikatorów to raczej minusy. Gra jest fajna i ma potencja³, ja my¶lê nad zakupem startera do Circle Orboros, a do tego czasu mo¿e jeszcze sobie ten starter sproxuje i zagram na zasadach Hord
Pewnie wszyscy czekaj± na now± edycjê WFB zanim wyra¿± zbyt du¿y zachwyt now± gr± Ja po namy¶le wrócê jednak do pierwszego wyboru jakim by³ Cygnar bo doszed³em do wniosku ¿e nie dam chyba rady pomalowaæ tak ³adnie bestii jak bym chcia³, a jacki wygl±daj± na prostsze do pomalowania. Circle Orbors zostawiê sobie na pó¼niej, zobaczê jak mi wychodzi malowanie tych modeli i wtedy siê zastanowiê. Przy okazji mam takie pytanie-propozycjê : co my¶licie nad zruceniem siê na podrêcznik do WM do klubu ? Ten w miêkkiej ok³adce kosztuje 75z³ wiêc nie jest to mega wydatek przy kilku osobach, a poniewa¿ i tak nie zbieramy sk³adek to mo¿na by to w³a¶nie jako sk³adkê potraktowaæ
Prawa Rêka
Zabra³em siê za ten system ale co¶ na armiê siê nie mogê zdecydowaæ. Ale chyba wezmê siê za Circle, ewentualnie Skorne ale te s³onie mi siê nie podobaj±. Ostatnio grali¶cie na 15 punktów ?
Próbuje zrobiæ rozpiskê ale jeszcze nie rozkmini³em tego do koñca xD Ale jest potencja³
Tylko ta armia.. chcia³bym jak±¶ z WM ale mi nie pasuj± za bardzo..
We¼ zobacz co jest w paczce startowej i tym spróbuj zagraæ. My¶my tak w³a¶nie zrobili. A co do grania to bardzo fajnie to wypad³o. Tylko siê do¶æ szybko koñczy³o. Jednak zabicie Warcastera to najlepszy sposób na zwyciêstwo. Jest mo¿liwo¶æ ¶ci±gniêcia pe³nych zasad?
Prawa Rêka
Tylko ponoæ Circle ma s³abe to pud³o A zreszt± chce na innym warcasterze spróbowaæ. I my¶lê ¿e jaka¶ jednostka niezale¿na od castera siê przyda
Tylko na razie do¶æ ciê¿ko oceniæ skuteczno¶æ jednostek Ale ponoæ ka¿dymi siê tu da graæ
Edit : Móg³by mnie kto¶ o¶wieciæ ? Bo przy warcasterach nie ma punktów ? Czyli nic nie kosztuj± czy ¶lepy jestem ?
Ostatnio edytowany przez michau5300 (2010-06-13 10:49:47)
Ja te¿ siê biorê za Cygnar kupi³em sobie nawet kilka modeli. Z Mercenaries bêdê dorzuca³ jednostki na kontraktach. Warto kupiæ sobie karty do MK2, bo w pude³kach z figurkami s± stare.
http://hostuje.net/file.php?id=75154d99 … ee39f64bcc tutaj jest pliki z zasadami beta do MK2.
http://hostuje.net/file.php?id=f14fe838 … e27d014311 a tutaj karty
Zasady do Hord s± jeszcze do ¶ci±gniêcia, natomiast do WM to raczej trzeba gdzie¶ poszukaæ, ja zd±¿y³em jeszcze ¶ci±gn±æ ale generalnie to by³bym za kupnem podrêcznika Grali¶my na starterach czyli po 11 punktów, poza Cryxem który mia³ 14 punktów. Swoj± drog± nie kojarzê wielu osób forum <-> real, ale gra³em z Cryxem (Zuzoslav ?) i wygra³em przez to, ¿e dowodz±cy nie zauwa¿y³ albo zapomnia³, ¿e jego warcasterka ma stealth, czyli wszystkie strza³y i ataki magiczne oddane z odleg³o¶ci wiêcej ni¿ 5" id± w kosmos. My¶lê ¿e nastêpnym razem bêdziemy bardziej obeznani z zasadami i gra pójdzie p³ynniej.
Co do Circle Orboros to jak chcesz mieæ meagpower armiê to Baldur jest warcasterem pod konstrukty, a pod bestie ponoæ najlepiej daæ Kromac the Ravenous. Mnie siê akurat starter podoba, co prawda Kayah sama w sobie nie jest zbyt pakerna, ale ma fajne zdolno¶ci które wspieraj± jej bestie. Moje zdanie jest takie, nastaw siê na 15 punktów, my¶lê ¿e na razie nie ma co my¶leæ o wiêkszych formatach, chocia¿ czasami miêdzy 15 a 25 punktów to jest raptem jeden model Ja ju¿ sobie ustali³em co kupiê: starter, a potem dokupiê taki ¶mieszny unit
michau5300 napisał:
Móg³by mnie kto¶ o¶wieciæ ? Bo przy warcasterach nie ma punktów ? Czyli nic nie kosztuj± czy ¶lepy jestem ?
Tak Warcasterzy i Warlockowie nie maj± kosztu, co wiêcej daj± dodatkowe punkty na wydanie na Warcjaki/Bestie, za to musisz ich wystawiæ obowi±zkowo
Ostatnio edytowany przez Crane (2010-06-14 19:41:24)
Przejrza³em sobie scenariusze do WM&H i choæ nie s± zbyt porywaj±ce, to proponujê u¿ywaæ przynajmniej jednego który przypomina King of the Hill, a nazywa siê Convergence. Celem tego scenariusza jest zdobycie 2 punktów zwyciêstwa. Punkty te zdobywa siê je¶li na koniec rundy (czyli po turach obu graczy) zaczynaj±c od drugiej, posiada siê w polu kontrolnym chocia¿ jeden swój model i nie ma w tym polu modeli przeciwnika. Pole to ogranicza okr±g o ¶rednicy 12" na ¶rodku sto³u, s± jeszcze te¿ dodatkowe zasady odno¶nie tego ¿e np. modele z oddzia³u licz± siê tylko je¶li ca³y oddzia³ jest wewn±trz okrêgu, solosi musz± kosztowaæ co najmniej 1 punkt, nie licz± siê te¿ modele uciekaj±ce, inert warjacki i bestie które "posz³y w las". Oczywi¶cie jest te¿ standardowe zwyciêstwo przez zabicie Warcastera/Warlocka. Generalnie chodzi o to ¿eby ni by³o jakiego¶ krycia siê po krzakach i "niehonorowego" plucia z dystansu Ten i inne scenariusze mo¿na znale¼æ w tym pliku.
Du¿o terenów i du¿o scenariuszy To jest to Do tego bêdziemy mieæ chyba zalew Orborosu, bo ja zamierzam w najbli¿szym czasie zacz±æ co¶ sobie dokupywaæ Mam n adziejê, ¿e kto¶ na jutrzejszym spotkaniu bêdzie chêtny na grê
Marjan napisał:
Do tego bêdziemy mieæ chyba zalew Orborosu, bo ja zamierzam w najbli¿szym czasie zacz±æ co¶ sobie dokupywaæ
Ej no ja te¿ chcia³em w takim razie utwierdzam siê w przekonaniu, ¿e sobie Cygnar kupiê i to ju¿ chyba w przysz³ym tygodniu.
Pomys³ z zakupem podrêcznika jak widzê nie zyska³ aprobaty, to trzeba siê go na pamiêæ nauczyæ
Mo¿e uda mi siê wbiæ jutro do Czêstochowy, to móg³bym na podstawowych zasadach zagraæ
Prawa Rêka
Ja chêtnie jutro zagram moim pro Orborosem (mam nieodparte wra¿enie ¿e moja rozpiska jest bardzo dziwna) o ile siê pojawiê bo jestem, ¿e tak powiem w ¶rednim stanie.
To na ile punktów gramy?
Prawa Rêka
15?
Edit : mo¿e tak bli¿ej 25 ?
Ostatnio edytowany przez michau5300 (2010-06-18 11:38:48)