Ogłoszenie

Witamy na Forum "Rycerze y Kupcy"!

Linki:

- Regulamin Forum
- Dzielnica Mieszkalna (Przedstaw siê tam koniecznie!)
---> -AKTUALNE SPOTKANIE KLUBU <---
- Administracja Forum
- Gie³da Forumowa

#16 2010-12-17 12:46:47

TrebuszeQ

W³a¶nie zacz±³

Punktów :   
Armia w WFB: WoC
Armia w W40: Tyranidzi, CSM

Re: Tyranids - Tyranidzi

Ja my¶lê ¿e lepiej wzi±æ Trygona ¿eby robi³ innym tunele.

#17 2010-12-17 14:15:38

Dragon

Kosmita z K-Pax

SkÄ…d: United Kingdom
Punktów :   
Armia w W40: I'm a Space Marine

kryhu napisał:

A z kolei czy Ravki s± op³acalne? Nie wiem jak jest, a s± dosyæ kusz±ce (i ³adne modele).
Czy jest skuteczne wyrzucanie ich po wykopaniu Trygona i robienia rze¼ni.
I czy warto dawaæ spinefisty na klatach? Jako¶ ich nie widywa³em w rozpiskach ostatnio...

Tak, Ravenery s± op³acalne. Gdyby nie to ¿e Gargoyle s± tanie i jest ich du¿o, to u¿ywa³bym Ravenerów regularnie.
Sk³ad 6 Ravenerów spokojnie daje radê z Terminatorami/Nobami i innymi tego typu jednostkami.
Wykopywanie bardzo przydatne zw³aszcza dla Ravenerów, z tym ¿e po wyj¶ciu nie mo¿esz szar¿owaæ - tylko strzelaæ.
Najlepiej jakby¶ kilka bitew rozegra³ z Trygonem i Ravenerami, wtedy wyczujesz styl ich gry i obierzesz taktykê - ja tak zrobi³em
Ravenery na spinefistach? Takie trochê dziwne, moim zdaniem najlepiej sprawdzaja sie na samych scything talons.
Jak chcesz ju¿ dobrze postrzelaæ to polecam Gargoyle lub Tyranid Shrike.

Ostatnio edytowany przez Dragon (2011-03-30 18:50:00)

#18 2010-12-17 18:36:12

kryhu

Zawiniêty w celofan

19839010
SkÄ…d: Krzeszowice
Punktów :   
Armia w WFB: Lizarmeni, HE
Armia w W40: Tyranids, SM

Tylko czy dawaæ im rending clawy?
Z jednej strony z rendingiem to si³a, ale przerzucanie trafieñ i jakie¶ adrenal glandsy mog± wystarczyæ do woundowania. A Ravki fiku¶nej si³y nie maj±....

#19 2010-12-17 19:08:29

Dragon

Kosmita z K-Pax

Punktów :   

kryhu napisał:

Tylko czy dawaæ im rending clawy?
Z jednej strony z rendingiem to si³a, ale przerzucanie trafieñ i jakie¶ adrenal glandsy mog± wystarczyæ do woundowania. A Ravki fiku¶nej si³y nie maj±....

Nie s±dzê ¿eby rending clawy jako¶ specjalnie siê sprawdza³y. Na 4 edycji by³o lepiej rozwi±zane ich dzia³anie poniewa¿ rending zadawa³e¶ na trafianiu
Ja u¿ywam Ravenerów z dwoma parami scything talons + adrenal glands, w szar¿y nawet Trygony i Tyranty przeciwnika siê uginaj±
Najlepiej by by³o jakby¶ rozegra³ kilka bitew (z ró¿norodnym uzbrojeniem), bo to co ja piszê mo¿e mi siê sprawdzaæ, a komu¶ innemu nie.

#20 2010-12-18 21:10:45

TrebuszeQ

W³a¶nie zacz±³

Punktów :   

Op³aca siê braæ takiego full strzelaj±cego Tyranta?

Hive Tyrant
- twin-linked devourers with brainleech worms
- heavy venom cannon
- psychic scream
- paroxysm
- indescribable horror                                         
- adrenal glands
- toxin sacs
- implant attack
- armoured shell

#21 2010-12-20 12:28:28

Dragon

Kosmita z K-Pax

Punktów :   

TrebuszeQ napisał:

Op³aca siê braæ takiego full strzelaj±cego Tyranta?

Hive Tyrant
- heavy venom cannon
- psychic scream
- paroxysm
- indescribable horror                                         
- adrenal glands
- toxin sacs
- implant attack
- armoured shell

Takiego akurat nie, poniewa¿ jest przepakowany bez sensownymi rzeczami.
Jak ju¿ zrobi³e¶ strzelaj±cego Tyranta, który ma staæ z ty³u i strzelaæ do wszystkiego, to po co mu dajesz: indescribable horror, adrenal glands, toxin sacs i implant attack?
Moim zdaniem indescribable horror, adrenal glands, toxin sacs i implant attack jest do usuniêcia. Jak ju¿ chcesz dawaæ co¶ na Tyranta to hive commander jest przydatny.
Toxin sacs to bez sens, poniewa¿ maj±c S6 i tak wiêkszo¶æ rzeczy ranisz na 2+/3+, korzystniejszy jest adrenal glands, bo w szar¿y dodaje +1S i +1I.

Ostatnio edytowany przez Dragon (2010-12-20 13:54:24)

#22 2010-12-23 16:26:10

TrebuszeQ

W³a¶nie zacz±³

Punktów :   

Czyli taki siê op³aca?

Hive Tyrant
- heavy venom cannon
- psychic scream
- paroxysm
- hive commander                                     
- armoured shell

@Down
Taki Tyrant po prostu mi siê podoba i nie wiem czy taki jest jak pi±te ko³o u wozu, dlatego siê pytam.

Ostatnio edytowany przez TrebuszeQ (2010-12-29 15:05:00)

#23 2010-12-28 15:08:21

Dragon

Kosmita z K-Pax

Punktów :   

TrebuszeQ napisał:

Czyli taki siê op³aca?

Hive Tyrant
- heavy venom cannon
- psychic scream
- paroxysm
- hive commander                                     
- armoured shell

Wed³ug mnie, jest op³acalny. Najlepiej jakby¶ pogra³ i przetestowa³ Hive Tyranta z ró¿nym uzbrojeniem, bo zamieszczanie pytania "czy taki Tyrant siê op³aca?" to nabijanie sobie postów.
Na poprzedniej stronie opisa³em kilka najczê¶ciej spotykanych wersji Tyranta.

Ostatnio edytowany przez Dragon (2010-12-28 15:13:08)

#24 2010-12-29 16:28:00

kryhu

Zawiniêty w celofan

19839010
Punktów :   

Ostatnio moja armia w koñcu poszerzy³a siê o Mawloca, Tyranta i Battleforce. I muszê powiedzieæ ¿e jestem zaskoczony mo¿liwo¶ciami Tyrków o których nie mia³em pojêcia i przekona³em siê ¿e Tervigon nie jest obowi±zkowy w ka¿dej rozpisce (choæ naprawdê warto go mieæ).
Moje odczucia:
-Mawloc to niez³y zabijaka
-Tyrant to rze¼nik
-3 Zoanthropy to marines-killerzy

Szczególnie to ostatnie. Wypali³em nimi 2 squady u BT i otworzy³em Rhino.
3 blasty, raniê na 3+ i ¶ci±gam save'y. Jestem po prostu zachwycony

#25 2010-12-29 18:58:28

TrebuszeQ

W³a¶nie zacz±³

Punktów :   

No tak, jak siê ma Spory to s± dobre, lub na ma³ych "terenach".

Macie informacje mo¿e o nowym Battleforcie do Tyrków? Puki co jest bardzo ubogi w urozmaicenia jak np. Carnifex, i moim zdaniem nieprzydatny.

Btw. mam gratkê dla wszystkich Tyranidziarzy, fajne promocje, mo¿e nie ogromne ale, grosz do grosza i parê z³ siê zaoszczêdzi. http://www.sklep-imperium.pl/index.php? … podkat=133

Ostatnio edytowany przez TrebuszeQ (2011-01-11 15:30:23)

#26 2011-02-20 20:53:02

kryhu

Zawiniêty w celofan

19839010
Punktów :   

Chcia³bym siê wypowiedzieæ na temat paru jednostek i spytaæ o wasze zdanie (ewentualne porady jak ich u¿ywaæ) na ich temat:

Pyrovore - czy mi siê zdaje, czy oni s± kompletnie s³abiutcy? Poza tym ¿e ¶ci±ga armour, to nie ma w tym nic u¿ytecznego.
1 atak? Bez jaj. Na dodatek mo¿e wybuchn±æ a dla samego heavy flamera raczej nie wydaje siê tylu punktów. A szkoda, bo taki ³adny model...

Biovore - nie gra³em, ale wydaje siê naprawdê fajny i strzela du¿ymi plackami, które zrobi± zdecydowanie wiêcej od Pyrovora.
Na dodatek mog± zaminowywaæ teren. Muszê ich przetestowaæ na Orków

Lictor - kminie i kminie, lecz nawet na pojedynczego Oblita siê tym nie zasadzê. Ma bardzo fajne zasady ale haki to trochê za ma³o by co¶ konkretnego ubiæ. Wyskakiwaæ przed szar¿a na innego troopsa i zmiêkczyæ wroga?
Mo¿e by hakami transportery po ty³kach kosiæ? Mo¿na spróbowaæ, tylko szkoda ¿e po wyskoku nie mo¿e szar¿owaæ…

Venomthrope - te¿ nie gra³em, lecz zasady mi siê podobaj±. Woundy na 2+, daje covera pobliskiej piechocie, tworzy dangerous terrain?
¦wietne zasady po prostu. Wydaj± siê co prawda ma³o ¿ywotni, ale zdolno¶ci przekonuj±. Na dodatek ³adne modele

#27 2011-02-21 19:01:23

Dragon

Kosmita z K-Pax

Punktów :   

kryhu napisał:

Chcia³bym siê wypowiedzieæ na temat paru jednostek i spytaæ o wasze zdanie (ewentualne porady jak ich u¿ywaæ) na ich temat:

Pyrovore - czy mi siê zdaje, czy oni s± kompletnie s³abiutcy? Poza tym ¿e ¶ci±ga armour, to nie ma w tym nic u¿ytecznego.
1 atak? Bez jaj. Na dodatek mo¿e wybuchn±æ, a dla samego heavy flamera raczej nie wydaje siê tylu punktów. A szkoda, bo taki ³adny model...

Biovore - nie gra³em, ale wydaje siê naprawdê fajny i strzela du¿ymi plackami, które zrobi± zdecydowanie wiêcej od Pyrovora.
Na dodatek mog± zaminowywaæ teren. Muszê ich przetestowaæ na Orków

Lictor - kminie i kminie, lecz nawet na pojedynczego Oblita siê tym nie zasadzê. Ma bardzo fajne zasady ale haki to trochê za ma³o by co¶ konkretnego ubiæ. Wyskakiwaæ przed szar¿a na innego troopsa i zmiêkczyæ wroga?
Mo¿e by hakami transportery po ty³kach kosiæ? Mo¿na spróbowaæ, tylko szkoda ¿e po wyskoku nie mo¿e szar¿owaæ…

Venomthrope - te¿ nie gra³em, lecz zasady mi siê podobaj±. Woundy na 2+, daje covera pobliskiej piechocie, tworzy dangerous terrain?
¦wietne zasady po prostu. Wydaj± siê co prawda ma³o ¿ywotni, ale zdolno¶ci przekonuj±. Na dodatek ³adne modele

1. Pyrovore niestety statystykami nie grzeszy, model jest drogi punktowo i wed³ug niektórych ma³o u¿yteczny!
Z czê¶ci± tych argumentów oczywi¶cie siê zgodzê, ale nie zgodzê siê z tym ¿e Pyrovore jest ma³o u¿yteczna. Nic bardziej mylnego
Dwie Pyrovory w Mycetic Sporach spadaj±ce w odpowiedniej turze, s± wstanie w turê po³o¿yæ trupem ca³y dwudziesto osobowy oddzia³ Boyzów, czasami przy odrobinie szczê¶cia daj± radê Terminatorom, ale jako¶ nie u¿ywam wiêcej ni¿ dwóch. Model rzeczywi¶cie jest dobrze wymodelowany i ca³o¶æ prezentuje siê bardzo znakomicie, z odrobin± green stuffu i kilku chirurgicznych ciêæ model idealnie mo¿na wymodelowaæ na Tervigona.
Wed³ug mnie pomimo tego ¿e jest to jednostka droga punktowo i posiada kilka wad to uwa¿am, ¿e jest ona godna polecenia na armie masowe i armie posiadaj±ce s³aby pancerz.
2. Biovore, jako¶ mnie nie urzek³a w kodeksie z czwartej jak i pi±tej edycji. Rozegra³em kilka bitew z jej udzia³em i stwierdzam ¿e z³a nie jest, ale nie polecam i nie odradzam jej wyboru. Poprostu uwa¿am ¿e za te punkty mogê wykupiæ inne bardziej "u¿yteczne" rzeczy.
3. Lictor jak to Lictor, du¿y ohydny i do tego ¶rednio/rzadko spotykany w rozpiskach. Kiedy¶ mia³em opcje sprowadzania Mycetic Spore przy jego udziale, ale po kilku bitwach plany uleg³y zmianie i Lictor znik³ na dobre z moich rozpisek. Z nadej¶ciem obecnego kodeksu Tyranidów, wszyscy gracze zwracali uwagê na
jednostki "nieu¿yteczne" (Lictor, Ravener, Gargoyle, itp.). Chodzi³y pog³oski ¿e Lictor jak i pozosta³e modele powróc± z nowymi ulepszonymi zasadami i bêd± siaæ postrach na polach bitewnych. Wszystko by³o okey, a¿ do momentu kiedy wyszed³ kodeks, inne jednostki nabra³y sensu, zosta³y dozbrojone, i okrojone w punktach. Lictor jaki by³ taki pozosta³ z drobnymi nowo¶ciami.
Podsumowuj±c moje rozwa¿ania, uwa¿am ¿e teraz wszyscy albo prawie wszyscy graj± omówionym schematem (Hive Guard + Zoanthrope) i na dobre zapomnieli starego poczciwego Lictora - troszkê mnie to smuci, ale nadal bêdê opracowywa³ i kombinowa³ taktykê dla Lictora
Kryhu rozegraj kilka bitew z jego udzia³em i podrzuæ swoje uwagi na jego temat, bêdê wdziêczny.
4. Venomthrope, godny uwagi model i do¶æ czêsto spotykany ze wzglêdu na to ¿e posiada ciekawe zasady i jest bardzo upierdliwy, naprawdê bardzo.
Bardzo czêsto go u¿ywam zw³aszcza w bitwach z Eldarami, Dark Eldarami.

Ostatnio edytowany przez Dragon (2011-02-21 19:10:49)

#28 2011-03-07 20:42:29

kryhu

Zawiniêty w celofan

19839010
Punktów :   

Jako ¿e dosz³y mnie s³uchy o niepotwierdzonych danych zwiastuj±cych now± falê
tyranidów (Harpia, plastikowy Tyrant, plastikowy Tervigon, mo¿e Tyrannofex i Mycetic Spore oraz parê metali).
Zaczynam siê zastanawiaæ nad Harpi±, idea twin-linkowanej heavy venomy i bombowca w jednym jest naprawdê kusz±ca.
Ale Tyrannofex te¿ kusi 20 strza³ami ;)

Oprócz tego ostatnio mój s³odziutki Lictor przyczyni³ siê do ¶mierci Lorda CSM :)
Jeden wound poszed³ od haków, a reszta wrêcz. Jestem zadowolony i postaram siê go wrzucaæ w rozpiski kiedy bêdzie siê da³o.

Spinefiesty na Ravenerach...czemu nie? Ka¿dy ma 4 strza³y z przerzutem, co daje 24 twin-linkowane pociski na 6 Ravkach. Mo¿na tym nie¼le popestkowaæ.

I co to jest Tyranid Shrike? (polski codex wiêc przepraszam za ewentualn± niewiedzê :| )

Ostatnio edytowany przez kryhu (2011-03-18 16:43:04)

#29 2011-03-30 14:05:45

Wilk'u

PrzeSPAMny Pisaczyciel

Punktów :   13 
Armia w W40: SW

kryhu napisał:

I co to jest Tyranid Shrike? (polski codex wiêc przepraszam za ewentualn± niewiedzê )

Tyranid Shrike s± to Wojownicy ze skrzyd³ami, wychodz±cy z jednostek szybkiego reagowania.

#30 2011-03-30 18:48:54

Dragon

Kosmita z K-Pax

Punktów :   

kryhu napisał:

Jako ¿e dosz³y mnie s³uchy o niepotwierdzonych danych zwiastuj±cych now± falê
tyranidów (Harpia, plastikowy Tyrant, plastikowy Tervigon, mo¿e Tyrannofex i Mycetic Spore oraz parê metali).
Zaczynam siê zastanawiaæ nad Harpi±, idea twin-linkowanej heavy venomy i bombowca w jednym jest naprawdê kusz±ca.
Ale Tyrannofex te¿ kusi 20 strza³ami

Oprócz tego ostatnio mój s³odziutki Lictor przyczyni³ siê do ¶mierci Lorda CSM
Jeden wound poszed³ od haków, a reszta wrêcz. Jestem zadowolony i postaram siê go wrzucaæ w rozpiski kiedy bêdzie siê da³o.

Spinefiesty na Ravenerach...czemu nie? Ka¿dy ma 4 strza³y z przerzutem, co daje 24 twin-linkowane pociski na 6 Ravkach. Mo¿na tym nie¼le popestkowaæ.

Trochê mnie nie by³o na forum, ale ju¿ nadrabiam zaleg³o¶ci.

Tak¿e s³ysza³em wie¶ci o drugiej fali do Tyranidów, ale czy jest to prawda przekonamy siê niebawem.

1. Harpia jako¶ mnie nie przekona³a, gdy wyszed³ kodeks testowa³em kilkakrotnie wszystkie modele które wydawa³y siê "przepakowane", ale pomimo
tego ¿e posiada do¶æ ciekaw± opcje uzbrojenia i ciekawe zasady, to wed³ug mnie jest ¶rednio grywalna i nie wygl±da na tak siln± na jak± siê wydaje.   
2. Ravenery ze spinefistami Niby ciekawa opcja, ale BS3 w porównaniu z WS5 daje do my¶lenia. Ja uwa¿am ¿e jedyn± s³uszn± wersj±
jest wersja do kombatu, na dwóch parach scything talonów z adrenal glands. 

Jak chcesz popestkowaæ, to pograj na Gargoylach, albo na Tyranid Shrike.
Gargoyle s± o tyle fajne, ¿e lataj± 12", po ruchu mog± ostrzelaæ oddzia³ i dobiæ resztê w kombacie za pomoc± blinding venom. Dokupujesz takiemu
oddzia³owi jeszcze toxin sacs i masz porz±dny oddzia³ do strzelania i walki w zwarciu.
Tyranid Shrike tak jak Wilk'u napisa³, s± to Wojownicy ze skrzyd³ami. Posiadaj± identyczne uzbrojenie co zwykli Warriorzy, ale niestety maj± s³abszy
pancerz. S± ciekaw± opcj± na wszelkiego typu hordy i nie tylko, dodatkowo po ruchu mog± strzelaæ z broni ciê¿kich .

Ostatnio edytowany przez Dragon (2011-03-31 18:56:34)

Forum "Rycerze y Kupcy" (c) 2011. Wszelkie prawa zastrze¿one dla gen. Szramy. free counters Free Page Rank Tool

Stopka forum

RSS