Tyranidzi s± specyficzn± armi±. S± jednoznacznie "¼li" i reprezentuj± wszystkie ludzkie lêki. Takie armie zawsze stoj± w opozycji do bohaterskich czynów jednostek i s± generalnie t³em dla dzia³añ innych, bli¿szych sercom czytelników ras.
Gdyby Tyranidom uda³o siê opanowaæ galaktykê, o czym pisano by nowe codexy i ksi±¿ki? O tym jak 1000000 roboli prze¿uwa planetê, albo jak królowa rodzi wielkie jajko?
Niestety, Tyranidzi zawsze bêd± w opozycji do ca³ej reszty, a gracze tej rasy nie bardzo naciesz± siê chwa³±.
Bryluje cudzymi modelami
To niech chocia¿ unicestwi± kilka wa¿nych zakonów, albo doprowadz± do prawie ca³kowitej zg³ady Orków....
Midlay1 napisał:
Jak oceniacie fluff z obecnego codexu do Tyranidów, w skali od jednego do dziesiêciu? Moim zdaniem da³bym 6. Wed³ug mnie, w tek¶cie jest za du¿o opisanych pora¿ek
floty roju. Kupuj±c codex mia³em nadziejê natchn±æ siê podczas czytania, jak niepokonani Tyranidzi w piêknym stylu niszcz± wszystkie planety nie martwi±c siê siln± obron± mieszkañców. A tu nagle dzielni Kosmiczni Marines ich pokonuj±, bla bla bla rój zosta³ odparty, bla bla bla wszyscy uciekali przed nimi, ale i tak jakim¶ cudem ich pokonano... za du¿o w tym jest chwa³y dla armii, które POKONA£Y rój, a nie dla samego roju. Plusami s± niez³e niektóre historie, na przyk³ad bitwa o Macragge. Uwielbiam moment, gdy przybywa w³adca roju i robi masakrê niebiesko zbrojnym kolegom. Z drugiej strony, tego typu epickie sytuacje s± na porz±dku dziennym w codexie SM.
Jakie jest wasze zdanie?
Polecam poczytaæ zesz³o-edycyjny codex Tyranidów oraz ksi±¿ki ze stajni Black Library.
Lord filip napisał:
To niech chocia¿ unicestwi± kilka wa¿nych zakonów, albo doprowadz± do prawie ca³kowitej zg³ady Orków....
Ciebie powinni unicestwiæ, za g³upotê.
Tak dla Twojej informacji, to Orkowie zaraz po Tyranidach, s± jedn± z najliczniejszych ras w uniwersum warhammera 40 000.
Lord filip napisał:
I tak dla Twojego info, to Orkowie jednym statkiem rozwalili flotê rój, a nie na odwrót
Mo¿e i wszyscy odpieraj± ataki rojów
Mo¿e i wszystkie rasy maj± kogo¶, kto siê zas³u¿y³ w walce z Tyranidami
Mo¿e i historia Tyranidów wygl±da na wielkie pasmo pora¿ek, ale to tylko historia
Dla Tyranidow nie liczy siê to co by³o, tylko to co jest teraz
Poza tym to historia skrawka uniwersum i nikt nie wie ile rojów jest w drodze
Historia histori±, a to co na stole to ju¿ inna biomasa
Ile razy walczyli¶cie z Tyranidami i ile odnie¶li¶cie zwyciêstw?
Ile razy grali¶cie Tyranidami i ile razy przegrali¶cie?
Po zbilansowaniu proszê o cyfry i wnioski...
Raz rzucono we mnie butelk± po pepsi, poniewa¿ wzi±³em swojego Avatara i udawa³em ¿e bije mieczem Carnifexa. Oczywi¶cie odpad³a mu ³apka i gracz siê bardzo zez³o¶ci³.
Bryluje cudzymi modelami
Dragon, mój post to by³a ironia i ¿art w celu o¿ywienia atmosfery... nie musisz od razu wyje¿d¿aæ z g³upot±.
Co do Orków to nie jestem têpy i po d³ugim i wielokrotnym studiowaniu podrêcznika, forów, konwersowaniu z kumplami i grze domy¶li³em
siê tego.... Nie chodzi³o mi o ca³kowite unicestwienie rasy, tylko co najwy¿ej zniszczenie pewnej grupki.
Co do twojego pytania Edhel, to przykro mi to stwierdziæ, ale gra³em wielokrotnie i najgorzej jest z Marinesami. Wiele razy próbowa³em graæ na ro¿ne
sposoby (okr±¿yæ, zaj¶æ od boku, wykopaæ siê z pod ziemi lub nadlecieæ) i zawsze z marnym zakoñczeniem.... Przede wszystkim stali i naparzali z daleka.
Jedynie ze Space Wolvesami uda³o siê wygraæ. Z Grey Knightami walczy³em do ostatniego trupa, po czym przeciwnik
ledwo co wygra³... (zosta³o mu dwóch Paladynów). Z Orkami ile razy gra³em tyle wygra³em.... chyba trzy..... raz nawet na mega makiecie z przyt³aczaj±c± liczebno¶ci± wroga.
Ostatnio edytowany przez Lord filip (2012-10-18 21:07:51)
Wiêc wypowiadaj±c siê powa¿niej, zazwyczaj z rojem toczy³em walkê Eldarami. Armie masowe, oparte na spamie Hormagauntów i Genokradów, by³y likwidowane
w ilo¶ciach hurtowych War Walkerami i spamem Guardianów. Armie na Warriorach, te¿ pada³y od star cannonów i spamu pestek. Najwiêksze problemy miewa³em
ze ¶winiakami - Carnifexy, Hive Guardzi i jeszcze wiêksze monstra dominowa³y pole bitwy. Ciê¿ko by³o powstrzymaæ ich napór, a pewny problem stanowi³y miny
z zarodnikami - Eldarzy maja wszak denny armour.
Ale defacto - na jakie¶ 30 bitew, mo¿e ze dwa remisy, a reszta to winy. Inna sprawa, ¿e rzadko mierze siê z lud¼mi którzy ¿yj± powergame'ingiem, tam pewnie by³oby lanie.
Eldarzy - ehh dawne czasy
Nie czas na sentymenty. Ja mam 100% walk wygranych z tym, ¿e by³o ich niewiele i tylko przeciwko Dark Angels.
Podobnie jak to Yamcha napisa³, Gaunty pada³y jak muchy, a o Ripperach nawet nie warto wspominaæ, ale bestie s± niez³e. Owszem mia³em
parê rozczarowañ typu, Mawlock wykopuje siê dopiero w 5 turze. Tyrant natomiast jest nieoceniony w walce wrêcz, Zanthropy s± piêknym wsparciem
ogniowym i ¶wietnie przyci±gaj± ogieñ (inv na 3+).
Mimo wszystko reasumuj±c mamy remis 1:1
Yamcha zjada Tyranidów na ¶niadanie,
ja Tyrkami zjadam DA na ¶niadanie,
a Filip czasami nie jada ¶niadañ.
A reszta graczy?
Zawsze macie co¶ do powiedzenia jak siê m³odzi pytaj±, a jak centralnie siê pytaj± o wasze do¶wiadczenia, to nabrali¶cie wody w usta.
Bryluje cudzymi modelami
Szczerze, to naj³atwiej jest z Orkami. Wystarczy staæ i strzelaæ, bo Tyranidzi s± w tym trochê lepsi...
Jak ju¿ mówi³em, raz flot±-rojem z¿ar³em prawie 2.5 - 3 razy wiêksz± ramiê Orków... punktowo i jednostkowo.
PS. Sorry za b³êdy, ale ze strony jêzykowej nie wiem jak sformu³owaæ prawid³owy wyraz...
Edhel napisał:
Ile razy walczyli¶cie z Tyranidami i ile odnie¶li¶cie zwyciêstw?
Ile razy grali¶cie Tyranidami i ile razy przegrali¶cie?
Po zbilansowaniu proszê o cyfry i wnioski...
Konkretnie nie pamiêtam ile razy wystawia³em siê Tyranidami, ale od wydania obecnego kodeksu rozegra³em oko³o 150-200 bitew. G³ównie t³uk³em
siê ze Kosmicznymi Marines Chaosu, Mrocznymi Eldarami, Eldarami, Gwardi± Imperialn±, Orkami, Kosmicznymi Wilkami i Tau. Oczywi¶cie zdarzy³o siê
czasem rozegraæ ma³± partiê z Szarymi Rycerzami, ale tego typu potyczek by³o ma³o poniewa¿ koñczy³em przygodê z Tyranidami.
G³ównym aspektem, a konkretnie si³± mojego roju by³a liczebno¶æ. Z biegiem czasu koncepcja mojej armii diametralnie ulega³a zmianom. Szczerze mówi±c, to
mia³em okazjê graæ na wszystkim Ostatecznie powróci³em do grania na hordzie Hormagauntów b±d¼ Termagantów, wspieranych przez Gargoyle z domieszk± monstrów.
Ogólnie rzecz bior±c, pod górkê mia³em tylko z GK, SW i du¿± ilo¶ci± strzelania. Reszta by³a wci±gana b³yskawicznie
Ostatecznie podsumowuj±c, na te 150-200 bitew mia³em a¿ 11 pora¿ek, z czego ostatni± (masakra 20:0) wbi³ mi sam Wilk'u.
Jakie s± wed³ug was najbrzydsze modele Tyranidów? Dla mnie s± to Genokrady (po prostu mi siê nie podobaj± ) i Biowyrzutnie (z tymi przednimi
zêbami na górnej "wardze" wygl±daj± bardziej jak psy z jakiej¶ kreskówki dla dzieci, ni¿ niebezpieczne bestie z dzia³em na plecach)
Midlay1 napisał:
Jakie s± wed³ug was najbrzydsze modele Tyranidów? Dla mnie s± to Genokrady (po prostu mi siê nie podobaj± ) i Biowyrzutnie (z tymi przednimi
zêbami na górnej "wardze" wygl±daj± bardziej jak psy z jakiej¶ kreskówki dla dzieci, ni¿ niebezpieczne bestie z dzia³em na plecach)
Wed³ug mnie jest to niepotrzebne pytanie, poniewa¿ dotyczy ono kwestii gustu ka¿dego gracza.