Ogłoszenie

Witamy na Forum "Rycerze y Kupcy"!

Linki:

- Regulamin Forum
- Dzielnica Mieszkalna (Przedstaw siê tam koniecznie!)
---> -AKTUALNE SPOTKANIE KLUBU <---
- Administracja Forum
- Gie³da Forumowa

#1 2012-01-06 17:24:20

Crane

Poszukuje elektro w Berlinie

2995381
Punktów :   
Armia Warmachine & Hordes: Retribution of Scyrah

Malifaux

Jakie¶ dwa lata temu zwróci³em uwagê na ciekawe figurki firmy Wyrd, wtedy jednak jeszcze by³y to tylko figurki kolekcjonerskie, a ja pilnie "potrzebowa³em" jakiej¶ gry bitewnej. Od tego czasu sporo siê zmieni³o, kilka systemów zd±¿y³o upa¶æ, ja zacz±³em graæ w WM&H, a Malifoux zacz±³ byæ dosyæ ciekaw± gr± Niestety mimo up³ywu czasu graczy w WM&H w Czêstochowie raczej nie przyby³o, wiêc co rusz spogl±dam na jakie¶ ciekawe gry z figurkami, w które mo¿e by kto¶ jeszcze poza mn± zacz±³ graæ. Wiem, ludzie graj± w WFB (ostatnio nawet bardzo ostro), czasami nawet w WH40k, ale ja jako¶ nie czujê tych gier, zbyt du¿a skala tzn. zbyt du¿a liczba figurek do kupienia, posk³adania, malowania i wo¿enia. Z drugiej strony gry w których gra siê kilkoma modelami, te¿ nie daj± takiej satysfakcji, a czasami wk³ad pieniê¿ny wcale nie jest taki ma³y (vide kiedy¶ Alkemy). Dla mnie pod tym wzglêdem najbardziej optymalne jest w³a¶nie WM&H, ale jest to gra dosyæ kosztowna (my¶lê ¿e porównywalna z wiêkszymi grami jak WFB czy WH40k) i mo¿e w³a¶nie przez to brakuje mi oponentów w¶ród "tubylców" Z tej to w³a¶nie przyczyny na moim celowniku pojawi³y siê dwie gry Dust Tactics i w³a¶nie Malifaux. Ta pierwsza ma sporo zalet, np. gotowe do gry figurki, proste zasady, ale te¿ ma wady, tylko dwie frakcje i cena. Malifaux natomiast jest raczej gr± tani±, no mo¿e nie jak barszcz ale jednak na tle innych gier bitewnych to raczej wydatki nie s± jakie¶ wygórowane. Oczywi¶cie mo¿na sobie pozwoliæ na ekstrawagancje i wydaæ sporo kasy, ale nawet wtedy trudno dorównaæ innym systemom bitewnym. Jak ju¿ przy kosztach jeste¶my to bezwzglêdne minimum to boxed sety, czyli co¶ w rodzaju starterów gdzie otrzymujemy 4-6 modeli które w³a¶ciwie stanowi± bandê gotow± do gry, a koszt takiego zestawu oscyluje od 100-150z³ (nied³ugo mo¿e siê okazaæ trochê dro¿ej je¶li $ nadal bêd± takie drogie). Dodatkowo mo¿na dokupiæ jakie¶ modele pojedynczo, tutaj ceny oscyluj± od 30z³ do 50z³, choæ s± te¿ dro¿sze modele, ale to raczej takie du¿e monstra - wspominam o tym poniewa¿ startery nie s± jednakowe pod wzglêdem warto¶ci punktowej w grze. Do gry przyda siê równie¿ talia kart (w tej grze nie u¿ywa siê kostek), ponoæ mo¿na graæ takimi zwyk³ymi kartami za kilka z³otych, chocia¿ s± te¿ dedykowane talie za ok 25z³. Jest jeszcze podrêcznik i tutaj spora zamota, same zasady to podrêcznik za 50z³ lub wydruk z PDF-a który niestety idealny nie jest, s± te¿ "normalne" podrêczniki za 120z³ i jak na razie s± dwa. Dla tych co siê w kasie k±pi± jeszcze dwie pere³ki wstawki sceniczne do podstawek i makiety Terraclips, jako materia³y nadobowi±zkowe.

Po tak d³ugim wstêpie mo¿e kilka s³ów, co mnie w tej grze zachwyci³o. Figurki, jak i ca³y pomys³ na ¶wiat s± mocno wykrêcone, jak okre¶lili to twórcy gry jest to po³±czenie steampunku, gotyku i wiktoriañskiego horroru, a ja bym doda³ do tego, ¿e jeszcze Dziwnego Zachodu, bo wiele modeli siê mocno z tym klimatem kojarzy. Je¶li kto¶ chcia³by tak na szybko zapoznaæ siê z dostêpnymi frakcjami i modelami to tutaj podajê link do box setów w sklepie Wyrda. Jak szybko mo¿na zauwa¿yæ figurki s± ob³êdne, a frakcje mocno zró¿nicowane nawet wewnêtrznie. Je¶li kto¶ jest zainteresowany "jak to dzia³a ?" to link do forum które jest o tyle istotne, ¿e s± tam linki (po lewej stronie) do podrêcznika w postaci PDF.

Mam nadziejê ¿e moje zauroczenie przejdzie z powodu braku zainteresowania innych osób

#2 2012-01-10 21:16:22

Crane

2995381
Punktów :   

Re: Malifaux

Poniewa¿ podniesiono zarzut pod moim adresem, ¿e nie widaæ dobrze figurek to postanowi³em siê poprawiæ Pierwsze co to polecam przejrzeæ dok³adniej stronê sklepu, wiêkszo¶æ modeli ma spore zdjêcia np. Death Marshals, figurki mo¿e te¿ podejrzeæ w elektronicznej gazetce Wyrd Chronicles - tutaj akurat numer 2.

Co do linków to bijê siê w piersi nie poda³em dosyæ istotnego czyli strony g³ównej na której mo¿na znale¼æ opis gry, opis poszczególnych frakcji, linki do zasad, poprawionych kart postaci, PDF-a z ¿etonami wykorzystywanymi w grze itp. Generalnie to rozbraja mnie tytu³ strony g³ównej "Bad Things Happen".

Moje figsy ju¿ do mnie zmierzaj± (starter Cult of December), jak ju¿ je dostanê to siê mo¿e pochwalê, a je¶li i mój znajomy nabêdzie figurki to mo¿e urz±dzimy jaki¶ ma³y pokaz, po³±czony z nauk± gry - ¿eby by³o ¶mieszniej to my siê pewnie bêdziemy uczyæ w to graæ

#3 2012-01-22 10:58:48

Crane

2995381
Punktów :   

Pewnie powinno pój¶æ to do Galerii, ale w sumie mo¿e siê nikt nie przyczepi

Jak zwykle pochwalê siê co nowego sobie naby³em, zestaw Cult of December oraz komponenty do zrobienia podstawek - do dzi¶ jeszcze ich nie u¿y³em bo siê bojê o efekt. Zdjêcie trochê zó³te bo nie chcia³o mi siê rêcznie ustawiaæ aparatu, a lampa b³yskowa odbija³a mi siê od pude³ka.
http://i1129.photobucket.com/albums/m510/Jacek_PL/Malowanie/th_IMG_1053.jpg
Zawarto¶æ boxa:
http://i1129.photobucket.com/albums/m510/Jacek_PL/Malowanie/th_IMG_1055.jpg
Oraz Rasputina w trakcie malowania:
http://i1129.photobucket.com/albums/m510/Jacek_PL/Malowanie/th_IMG_1060.jpg
W³a¶ciwie to jest ju¿ skoñczona tylko ma nie wykoñczon± podstawkê. Muszê powiedzieæ ¿e malowanie tych modeli jest bardzo przyjemne.

#4 2012-01-22 19:20:52

siwy2150

Gania za ró¿owym s³oniem

SkÄ…d: Salt Lake City
Punktów :   
Armia w WFB: Orki&Gobosy

oooo
Przynie¶ na spotka nie figurki chêtnie obejrzê w realu.

Bardzo zaskoczy³o mnie sposób wydania/zapakowania figurek. Nie to co game workshop.

A kto jest bardziej zaawansowany technologicznie skaweny czy krasnoludy....?

#5 2012-01-22 19:57:20

Crane

2995381
Punktów :   

Je¶li pojawiê siê na spotkaniu to przyniosê - tak generalnie to jest to bardzo przeno¶na gra no chyba ¿e trzeba by jeszcze makiety tachaæ.

Co do pakowania to nie ma tu niæ specjalnego ot pude³ko z dwoma g±bkami i figurki w woreczkach strunowych. To jest akurat opakowanie od zestawu, pojedyncze modele pewnie s± pakowane na blistrach podobnych do tych z WM&H

#6 2012-03-05 10:05:54

Crane

2995381
Punktów :   

Uda³o mi siê w koñcu zagraæ w Malifaux i jestem po pierwszej partii oczarowany t± gr±. Grali¶my w lekko uproszczony wariant, ale generalnie nie mia³o to wiêkszego wp³ywu na rozgrywkê - uproszczenia to brak dodatkowych celów, by³y tylko g³ówne i prosty teren bez ¿adnych udziwnieñ, czyli murki, ruiny i kilka drzewek. Gra jest bardzo dynamiczna dziêki naprzemiennej aktywacji. System losowo¶ci oparty o taliê kart te¿ sprawuje siê wy¶mienicie, losowo¶æ jest, ale mo¿na w kluczowych momentach wrêcz j± wyeliminowaæ, nie wspominaj±c ju¿ o tym ¿e przy uwa¿nym liczeniu kart, mo¿na przewidzieæ co prawdopodobnie wyjdzie przy kolejnym poci±gniêciu. Zasady ogólne s± dosyæ proste, jedyny problem stanowi± specjalne zdolno¶ci modeli, których jest ca³kiem sporo, jednak ju¿ po jednej partii widaæ co z czym mo¿na po³±czyæ lub kiedy u¿ywaæ tych specjalnych zdolno¶ci, wiêc w sumie nie jest ¼le. Na razie jedyny problem jaki widzê to ma³a liczba graczy byæ mo¿e siê co¶ w tej gestii zmieni.

#7 2012-03-20 12:29:21

Crane

2995381
Punktów :   

Napiszê jeszcze kilka s³ów zanim temat ca³kowicie wyga¶nie Po kolejnych rozgrywkach gra podoba mi siê jeszcze bardziej. Widzê spory potencja³ zró¿nicowanych rozgrywek dziêki sporej ilo¶ci gangów, losowanych scenariuszy, wybieranych tajnych planów czy wreszcie specjalnych terenów rozgrywki. Szkoda ¿e nie mam (jeszcze) drugiego gangu ¿eby zrobiæ jak±¶ prezentacjê, bo mo¿e kto¶ jeszcze by siê skusi³, szczególnie ¿e jak ju¿ wspomnia³em koszt zakupu "armii" jest dosyæ niski, o ile oczywi¶cie nie podchodzi siê do tego kolekcjonersko

Je¶li kto¶ jest choæ trochê zaintrygowany to chêtnie odpowiem na wszelkie pytania - oczywi¶cie na takie na które bêdê zna³ odpowied¼

#8 2012-03-29 11:41:14

Crane

2995381
Punktów :   

Je¶li kto¶ lubi nietypowe modele (tak jakby modele do Malifaux by³y typowe ) to firma Wyrd co jaki¶ czas wypuszcza limitowane edycje, a poniewa¿ zbli¿aj± siê ¶wiêta to i ¶wi±teczne Gremliny siê pojawi³y

#9 2012-03-29 12:10:17

siwy2150

Gania za ró¿owym s³oniem

SkÄ…d: Salt Lake City
Punktów :   
Armia w WFB: Orki&Gobosy

pierwsze dwa fajne a drugie... to do mnie nie przemawia

A kto jest bardziej zaawansowany technologicznie skaweny czy krasnoludy....?

#10 2012-04-16 18:31:00

Crane

2995381
Punktów :   

Pojawi³y siê nowo¶ci na maj. Czê¶æ modeli jest mocno dziwaczna, nawet jak na Malifaux. Pale Raider, Union Miners, Iggy s± w porz±dku, Leveticus trochê biedny jak na avatara. McMournig i jego wersja avatarowa Simulacrum mocno wykrêcona, natomiast Effigy, no có¿ mam wra¿enie ¿e twórcom zabrak³o weny.

#11 2012-05-02 08:07:05

Crane

2995381
Punktów :   

Jako ¿e sta³em siê szczê¶liwym (chyba) posiadaczem drugiego gangu, mogê zaoferowaæ teraz jakie¶ pokazy i naukê gry. Je¶li kto¶ by³by chêtny to niech da znaæ, to postaram siê przybyæ na które¶ wtorkowe spotkanie.

#12 2012-06-12 20:35:31

Crane

2995381
Punktów :   

Kolejna porcja nowo¶ci ju¿ taka mniej pasjonuj±ca. Jedyny fajny model to avatar Dreamera, chocia¿ nie ma jeszcze zdjêæ wielu modeli które s± zapowiedziane - mnie ciekawi avatar Colette i pierwszy plastikowy model Lazrus, który ma siê pojawiæ w sierpniu, pewnie na GenConie. Co prawda brakuje mi funduszy na takie ekstrawagancje, ale jestem te¿ ciekaw nowych Terraclipsów, wygl±daj± tematycznie na tereny Resurectionistów.

#13 2012-06-17 10:49:53

Crane

2995381
Punktów :   

Wypatrzy³em na YouTube ciekawy raport z rozwa³ki pomiêdzy Nicodemusem (Resurrectionists), a Lady Justice (Guild). Gra by³a na 25SS i w³a¶ciwie poza Mindless Zombie które Nicodemus w pewnym momencie przyzwa³ w niez³ej masie, to by³y tylko modele ze starterów.

#14 2012-06-22 15:13:32

Crane

2995381
Punktów :   

Akurat ta nowo¶æ jest skierowana nie tylko do graczy Malifaux, wspólnie z firm± World Works Games firma Wyrd wyda now± seriê Terraclipsów Dungeon Rise. Widzê ¿e w wielu przypadkach zdjêcia s± podrasowane, ale i tak robi to piorunuj±ce wra¿enie, o ile poprzednie Terraclipsy by³y niez³e to te wygl±daj± niesamowicie.

#15 2012-07-28 06:38:39

Crane

2995381
Punktów :   

I sta³o siê Wyrd goes plastic for Malifaux. Mnie akurat ta wiadomo¶æ cieszy, mam nadziejê ¿e jako¶æ modeli pozostanie na niezmienionym poziomie lub siê podniesie. Przy okazji tego newsa pokazane zosta³o kilka nowych modeli które bêdê dostêpne pod koniec roku.

Forum "Rycerze y Kupcy" (c) 2011. Wszelkie prawa zastrze¿one dla gen. Szramy. free counters Free Page Rank Tool

Stopka forum

RSS