Powergamer
Muszê przyznaæ, ¿e ciekawe te figurki. Ostatnio akurat rozgl±da³em siê za czym¶ ³adnym do pomalowania. Jak wygl±da ich wielko¶æ w porównaniu z figurkami gw?
Kupujesz w PL, czy w podanym sklepie online?
Powergamer
Dziêki. Zapamiêtam sklep. Mo¿e kiedy¶ co¶ z nich kupiê, bo nie¼le siê prezentuj± :-)
Po og³oszeniu przej¶cia na plastik i nieco dziwnym niewstrzymywaniem wyp³ywania informacji przed GenConem, Wyrd zala³ nas ca³± mas± nowo¶ci i tak wraz z informacja o przej¶ciu na plastik pojawi³y siê nowe model dla Neverborn chocia¿ ich "kolor" wskazuje ¿e czê¶æ bêdzie mog³a wspó³pracowaæ z frakcj± Outcast, kolejn± frakcj± obdarowan± nowym stuffem s± Arkani¶ci, ten ich Rail Golem bardzo zaje¿d¿a Warmachin±, chocia¿ z wygl±du to jakby podrasowany cz³owiek jest. Kolejna nowo¶æ to Ten Thunders kolejna podfrakcja, jak widaæ bardzo azjatycka. Na koniec jeszcze trochê ciekawostka modele Special Edition - bêdzie je trochê trudno zdobyæ, chocia¿ nie jest to niemo¿liwe i raczej nawet w Polsce kto¶ pewnie wyszarpie. Mam tylko takie dziwne wra¿enie ¿e modele ze specjalnych edycji s± jakby fajniejsze ot tych zwyk³ych i nie tylko z powodu ¿e s± limitowane, po prostu rze¼by s± jakie¶ takie lepsze.
Powergamer
Musze przyznaæ, ¿e modele Ten Thunders i te ze special edition wygl±daj± rewelacyjnie!
EDIT: No zakocha³em siê...
Ostatnio edytowany przez Piotruposz (2012-08-03 21:28:15)
Wyrd jedzie na Gencon firma siê rozkrêca, albo przynajmniej tak to wygl±da na zdjêciach. Ze wzglêdy na GenCon Wyrd wyda masê nowych modeli, praktycznie wszystkie ju¿ plastikowe, a plan wydawniczy na sierpieñ bêdzie trzy razy obszerniejszy ni¿ zwykle i tak, nowa frakcja Ten Thunders dostanie: Oiran (3 pack), The Thunder Box Set, Ten Thunders Archers (3 pack), Yamaziko. Arkani¶ci: Rail Crew Box Set, Rail Golem, Metal Gamin (3 pack), Willie the Demolitionist. Neverborn: Dark Debts Box Set, Mr. Graves, Mr. Tannen, The Depleted (3 pack), Beckoners (2 pack). Do tego dochodz± jeszcze modele z edycji specjalnej. Po prostu zasypka.
Pokazali te¿ kilka modeli z nowego podrêcznika: Preview
P.S. Bawi± mnie teraz Metal Gaminy które jako jedyne z Gaminów bêd± w plastiku
Powergamer
Rewelacja. Nie wiesz kiedy te nowe modele (z poprzedniego postu) bêd± w sprzeda¿y? ciekawe czy dostanie siê je w Mgla.pl.
Niestety tego nie wiem, podejrzewam jednak ¿e skoro modele ju¿ s± (nawet je¶li to jaka¶ pierwsza partia) to pewnie jak siê po GenConie ogarn± to zaczn± to wysy³aæ do sklepów i wtedy we wrze¶niu lub w pa¼dzierniku bêdzie je mo¿na normalnie nabyæ. Je¶li chodzi o Mg³ê to raczej bym tak celowa³ w pa¼dziernik
Krótki filmik prezentuj±cy stoisko Wyrda na GenConie, mo¿e niezbyt wyra¼nie ale widaæ nowe plastiki, wygl±daj± dosyæ porz±dnie, mo¿e poza tym specjalnym du¿ym drzewem, ³±czenie góra dó³ wygl±da fatalnie bêdzie potrzeba du¿o szpachli lub green stuffu.
Piotruposz napisał:
Rewelacja. Nie wiesz kiedy te nowe modele (z poprzedniego postu) bêd± w sprzeda¿y? ciekawe czy dostanie siê je w Mgla.pl.
To teraz ju¿ wiadomo kiedy w normalnych sklepach zagoszcz± nowo¶ci z GenConu, Wyrd poda³ plan wydawniczy na ostatni kwarta³ tego roku. Zapewne je¶li kto¶ liczy na zakup w Polsce to musi sobie dodaæ jeden miesi±c, czyli nowo¶ci z pa¼dziernika zapewne bêdzie mo¿na kupiæ w listopadzie. Na ca³e szczê¶cie dla mnie, nie ma tam ¿adnych modeli które "muszê mieæ".
Mimo wielu przeciwno¶ci losu uda³o mi siê dzi¶ w koñcu zagraæ w Malifaux. Uda³o nam siê wy¿ebraæ odrobinê miejsca na stole do ping ponga, bo reszta sto³ów by³a zajêta przez battlowców, a w klasie gdzie mieli¶my graæ odbywa³y siê akurat zajêcia. Gra³em Gremlinamy z rodziny LaCroix, a Lego gra³ moim drugim gangiem lodowej wied¼my Rasputiny. Tak siê jako¶ z³o¿y³o ¿e wylosowali¶my ten sam cel gry (Destroy the Evidence) wiêc zagrali¶my w jego wersjê "wspóln±" - tutaj ma³e przypomnienie, ka¿dy z gangów w grze ma swój g³ówny cel do wykonania za który mo¿e otrzymaæ do 4 punktów zwyciêstwa, te cele s± losowane, je¶li przeciwnicy maj± ten sam cel to rozgrywa siê jego specjaln± wersjê "shared", w naszym przypadku nale¿a³o zniszczyæ 4 znaczniki, jeden neutralny na ¶rodku pola gry i trzy po wrogiej stronie sto³u. Dodatkowo mieli¶my osobiste cele, ale ¿eby nie zadrêczaæ siê zbytnio ustali¶my ¿e obaj mamy Assasination, czyli zabicie wrogiego szefa i Bodyguard czyli niedopuszczenie do zej¶cia naszego szefa. Gra³o siê bardzo przyjemnie, jeszcze widaæ ¿e jest ogólny brak ogrania, ale ju¿ pewne ciekawe akcje zaczynaj± siê pojawiaæ, co dobrze rokuje na przysz³o¶æ. Bardzo dobrze siê gra na dosyæ gêsto zastawionym stole (a¿ ¿al ¿e nie pstrykn±³em ¿adnej foty), w koñcu teren zacz±³ siê przydawaæ do czego¶ innego ni¿ ozdabianie stolika Gra zakoñczy³a siê dosyæ ciekawie, w pi±tej turze mój ostatni gremlin zabi³ Rasputinê gin±c w tym samym momencie bo mia³ "g³upie szczê¶cie", ale dziêki temu wygra³em 3:2 bo uda³o mi siê wcze¶niej zniszczyæ neutralny znacznik za co by³ 1 VP, a oboje zabili¶my wrogich szefów za co by³o po 2 VP.
Tak jak my¶la³em z niewielkim opó¼nieniem do Mg³y dotar³y wczoraj pierwsze plastiki od Wyrda. Ceny w miarê w normie, chocia¿ i tak na razie mnie to nie interesuje, bo akurat moja lista ewentualnych zakupów obejmuje starsze pozycje. Jestem tylko ciekawy czy w plastiku bêd± tylko nowo¶ci czy te¿ zrobi± kilka resculptów do starszych modeli. Jak ju¿ przy zakupach jeste¶my to muszê siê pochwaliæ (no mo¿e nie do koñca to moja zas³uga/wina ) ¿e kolejny gracz w Cz-wie dorobi³ siê swojego gangu.
Pewnie niewiele osób odwiedza forum CzF wiêc zacytujê siebie z miniraportem z potyczki jak± wczoraj stoczy³em z Chochlikiem.
By³a to pierwsza prawdziwa gra Chochlika w Malifaux, a jako ¿e nie dosz³y jeszcze jego figurki to odda³em mu do dyspozycji gang Lodowej Wied¼my. Wylosowali¶my standardowy deployment (czyli 6" od krawêdzi sto³u), Chochlik mia³ do zrobienia Destroy the Evidence, czyli rozwaliæ 2 lub 3 markery, ja natomiast mia³em Treasure Hunt, czyli zgarniêcie skarbu ze ¶rodka sto³u i wyniesienie go do swojej strefy rozstawienia, widaæ to na tym zdjêciu z rozstawieniem pocz±tkowym. Klasyk± te¿ by³o wybranie Assasination i Bodyguard jako dodatkowe cele, szczerze powiedziawszy czekam z utêsknieniem a¿ wreszcie bêdzie to co¶ innego Tym razem zacz±³em ostro¿nie, stara³em siê wykorzystaæ fakt ¿e by³em szybszy i lepiej strzela³em. Wykorzysta³em przy tym teren oraz lodowe filarki które postawi³ Chochlik. On natomiast bardzo cisn±³ do przodu Rasputin± wystawiaj±c j± bardzo na ostrza³. W trzeciej turze zgarn±³em skarb le¿±cy na ¶rodku, Chochlik natomiast próbowa³ dotrzeæ do markerów które mia³ zniszczyæ. W tym momencie wypchn±³ do przodu Rasputinê, która tylko lekko porani³a moje Gremliny. Ophelia wykorzysta³a ten moment i zastrzeli³a Rasputinê. W turze czwartej Lodowy Gang bez przywództwa zacz±³ siê sypaæ, najpierw wybuchowy Perre chcia³ zabiæ Gamina, ale nie trafi³, ten za to skutecznie mu odda³, co przyp³aci³ ¿yciem bo Perre po prostu wylecia³ w powietrze robi±c Kabooom :smile: Drugi Gamin zgin±³ od celnych strza³ów Opheli, strza³y by³y w plecy i bardzo celne. Chochlikowi zosta³ sam Golem, który zosta³ tradycyjnie rozstrzelany przez "szczê¶liwego g³upca", którym tym razem okaza³ siê Raphael zadaj±cy 10 punktów Damage, co da³o 8 Wound-ów w Golema i 4 w Raphaela. Idzie mi ju¿ coraz lepiej, chocia¿ nadal nie wszystko ogarniam i nie o wszystkim pamiêtam, mam nadziejê ¿e jak teraz bêdzie wiêksza liczba graczy to bêdê gra³ czê¶ciej i ³atwiej bêdzie mi spamiêtaæ zasady.
No w³a¶nie tak przy okazji nie mia³by kto¶ ochoty zagraæ jakiej¶ partyjki we wtorek na spotkaniu ?
Wyrd pokaza³ styczniowe nowo¶ci, chocia¿ nowo¶ci± tak naprawdê jest tylko starter Relic Hunters, bo resztê modeli mo¿na by³o zobaczyæ ju¿ du¿o wcze¶niej, chocia¿by przy okazji GenConu. Zastanawia mnie tylko jak bêdzie wygl±da³ sprawa Lucasa McCabe, który wystêpujê w postaci dwu modeli: konno i pieszo (z niez³ym bacikiem), tzn. zastanawiam siê czy bêdzie móg³ z tego konia "zsiadaæ" czy tylko bêdzie siê wybiera³o wersjê konn± lub piesz±.
W lutym WYRD wyda trzy nowo¶ci: Freikorps Strongarm, Burt Jebsen i nowy starter Masters of the Path. Wszystko to mo¿na obejrzeæ tutaj. Przy okazji reaktywowano te¿ e-zin Wyrd Chronicles, czwarty numer mo¿na znale¼æ w dziale Downloads na stronie Malifaux. Niekwestionowany lider nowo¶ci to Burt Jebsen, go¶ci ma nawet zasadê ¿e jak strzela do cofa siê 1" Na stronce z nowo¶ciami s± oczywi¶cie "rze¼by 3D" ale na przyk³ad w Wyrd Chronicles mo¿na zobaczyæ zdjêcia Yan Lo (jest w tutorialu malowania) i te modele na prawdê tak wygl±daj±.
Z takich bardziej lokalnych spraw, uda³o mi siê zagraæ partyjkê z Chochlikiem i jego now± band± Witch Hunterów, wygra³em 2:0 realizuj±c jeden z moich po¶lednich celów. Zdjêæ brak, bo nie mia³ kto robiæ Przy okazji podziêkowania dla sklepu GZSM z udostêpnienie stolika i makiet.