Ogłoszenie

Witamy na Forum "Rycerze y Kupcy"!

Linki:

- Regulamin Forum
- Dzielnica Mieszkalna (Przedstaw siê tam koniecznie!)
---> -AKTUALNE SPOTKANIE KLUBU <---
- Administracja Forum
- Gie³da Forumowa

#1 2009-12-09 09:43:57

gen. Szrama

¦ci±ga rozpiski z rapida

2802563
Punktów :   
Armia w WFB: VC 1,5k
Armia w LOTR: Easterlings (400pkt)

Wybór armii

Tak ostatnio nachodzi mnie bardzo ochota na 40tkê i zastanawiam siê co sobie wybraæ. Macie jakie¶ ciekawe pomys³y?
TAU - fajny mangowy klimacik, jednak niebieskoskórzy (nie, ¿ebym by³ rasist±) mnie nie krêc± i niepotrzebne te nazwy bezsensowne pe³ne apostrofów...
IMPERIAL GUARD - no, to jest to, ale po pierwsze w cholerê sklejania, po drugie piechota z papieru. Pojazdy s± ¶wietne, s± stanowiska ciê¿kiej broni, valkyria i sentinel (maszynka krocz±ca musi byæ bom wielbiciel mechów ).
ELDAR - no kurde wszystko w tej armii pasuje mi oprócz kilku drobnych, ale bardzo trudnych do zaakceptowania spraw. Mianowicie bronie, które wygl±daj± jakby by³y rysowane przez 10latka
http://lh4.ggpht.com/_v-QnkPLGATg/Ss7N9ab4ETI/AAAAAAAABAw/vllDTykEB9k/s1024/eldar_lg.jpg
Popatrzcie na pistoleciki Striking Scorpions... A i wiele innych. Ponadto odrzuca wrêcz mnie jednostka
http://kofler.dot.at/40k/units/Eldar_Wraithlord_3.jpg
No kurde - ninja robot?!
A co o plusach? Hm... Jak patrzê na co¶ takiego:
http://imgserv2.polter.pl/bit_wal_01.jpg
To nie mogê sie tej armii oprzeæ... No i batalion jest zró¿nicowany!
CHAOS SPACE MARINES - Thousand Sons tylko i wy³±cznie jako ostateczna alternatywa.
TYRANIDS - my¶la³em nawet o nich, ale ju¿ Damcio mi zabra³
SPACE MARINES - od biedy
SPACE WOLVES - nieeee, super ultra wyjeb**** marinsi o ³a³, dobre dla hamburgerów
GREY KNIGHTS - ciekawi, ale w cholerê ozdobników
SISTERS OF BATTLE - niestety s³aby wybór jednostek, trzebaby konwersji z pojazdów marines...
NECRON - panie id¼ pan z tym
SPACE ORKS - klawi, w Dawn of War tylko nimi gram i uwielbiam tam ich klimacik, poza tym maj± sporo jednostek "looted" jak looted leman russ

Przepraszam za wszystkie literówki, ale moja klawiatura jest dyslektyczk±

#2 2009-12-09 13:45:24

Zuzoslav

Pi±ty Bóg Chaosu

SkÄ…d: Salt Lake City
Punktów :   
Armia w WFB: Warriors of Chaos
Armia w W40: Space Orks
Armia Warmachine & Hordes: Legion of Everblight

Re: Wybór armii

Ja osobi¶cie gram orkami i sobie ich chwalê. Piêkne figurki i wspania³y zardzewia³y klimacik. Jest ich du¿o, ³adnych i nadaj± siê do ka¿dej bitwy jak± wymy¶licie. A je¶li to jeszcze nikogo nie przekonuje to powiem, ¿e jest to przy okazji bardzo mocna armia. Podstawowy Boy w szar¿y nawala 4 ataki z du¿± si³± (furious charge). A koszt takiego to po³owa kosztu marinsa, który tych ataków ma 1. Tym sposobem mamy dwa razy wiêcej (chyba, ¿e marines wystawi± ciê¿ki sprzêt albo co innego, wtedy jeszcze wiêcej) Boyzów którzy nap(cenzura)aj± a¿ mi³o.

Co do Eldarów to te¿ jest bardzo ³adna armia. Nie uwa¿am ¿eby by³y rysowane przez 10 latka. Gdybym tylko nie gra³ orkami od razu chwyci³bym siê za nich. Wspania³e maszynki, piêkna piechota i przewaleni bohaterowie. Zdarzy³o mi siê kilka razy zagraæ tymi panami i powiem tak. Jak dobrze siê zagra to przeciwnik nie wie nawet kiedy wszystko mu idzie do piachu. Maj± potworn± si³ê ognia tyle ¿e niedu¿y zasiêg. Dodajmy jeszcze kilka wyspecjalizowanych oddzia³ów i mamy co¶ co mo¿e nawalaæ we wszystko.

Metal! Metal!
Back with the vengeance!
Metal! Metal!
All that I need is heavy metal!
Metal!
Screaming together!
Metal! Metal!
Metal is all that I need!

Sabaton "Metalizer"

#3 2009-12-09 23:30:39

gen. Szrama

¦ci±ga rozpiski z rapida

2802563
Punktów :   

Ale ja wolê broñ, która wygl±da jak broñ, a nie jak jakie¶ antenki z bajki Jettsonowie Autarcha ma pistolecik taki zw³aszcza...
Tym niemniej zauwa¿y³em, ¿e ka¿dy szanuj±cy siê malarz pomalowa³ przynajmniej jednego w ¿yciu Eldar Falcona
A mnie klimat odpowiada ponadto no i chyba siê skuszê Muszê siê pozbyæ moich orków do WFB tylko, to jakiego¶ chocia¿ battleforca siê z±³atwi.

#4 2009-12-10 11:05:10

gen. Szrama

¦ci±ga rozpiski z rapida

2802563
Punktów :   

No i napiszê o podstawowej dla mnie zalecie Eldaró. Maluje siê ich zawsze czysto, a takich Imperial Guardów trzeba ub³ociæ, takich Space Marinów trzeba "powycieraæ", Chaos trzeba zmutowaæ, Tyranidy nie maj± p³askich powierzchni, wiêc wypadaj±, nawet Tau s± podniszczeni z regu³y.
Jedynie Eldarzy s± tacy artystyczni, na nich mo¿na siê tylko popisywaæ...

#5 2009-12-10 14:51:35

michau5300

Prawa Rêka

9558288
Punktów :   
Armia w WFB: WoCh

A skoro ju¿ mamy kogo¶ kto siê na tym zna to móg³bym liczyæ na pare s³ów o CSM ? Bo z 40k podobaj± mi siê najbardziej. Eldarzy maj± super czo³gi, orki s± fajne ale chaos to chaos.
Battle force nadaje siê do gry czy raczej nie ?
Nad legionem musia³bym siê jeszcze zastanowic ale mam czas ;D ( najpierw WoCh )

"Kochaj bli¼niego swego póki masz co¶ z tego"

#6 2009-12-10 18:53:27

Strategos

KUPIEC

SkÄ…d: Londyn, Wielka Brytania
Punktów :   
Armia w WFB: Dark Elves
Armia w W40: DE,BloodRavens,Eldars,IG,Tau

Witam,

Ja mam Blood Ravens (SM), IG, Tau i Eldarów. Eldarzy s± fajnie, ale to taka "kunktatorska" armia. Musisz uwa¿aæ na jednostki i odpowiednio je wspieraæ. Ka¿da jednostka w armii Eldarów jest do czego¶ dobra, ale prawdziwy potencja³ drzemie w odpowiednim skombowaniu. A potem to ju¿ tylko wykonanie planu uskuteczniæ. Jak plan wypali, to zmieciesz przeciwnika, jak nie wypali to prawdopodobnie przeciwnik zmiecie Ciebie ;-). No i maj± bardzo dobrego Troops'a - Dire Avangers mog± zrobiæ tak± siekê nie raz, ¿e g³owa ma³a.

Co do CSM, to sprawa wygl±da troche dziwnie. Maj± sporo fajnych jednostek, ale ciê¿ko z³o¿yæ z tego siln± rozpiskê. Battleforce moim zdaniem jest ¶redni. Berserkerzy wcale nie s± tacy krwio¿erczy, Possessed jako¶ nigdy do mnie nie przemawiali. Moje ulubione jednostki, z tej armi to Palgue Marines - ¶wietni do trzymania objectivsów i Obliteratorzy, ¶wietny klimat, jak dla mnie.

Co do Orków, to uwa¿am, ¿e to bardzo fajna i silna armia. Zacz±³ bym j± zbieraæ, ale chyba 4 mi ju¿ wystarcz±. Gra³em z Orkami kilka razy i powiem, ¿e najlepsz± obron± jest atak. Negujesz wtedy Furious Charge i patrzysz, jak Twoi dzielni Marines przerzucaj± zielone miêso za siebie.

Pozdrawiam,
Strategos

Ostatnio edytowany przez Strategos (2009-12-10 18:54:31)

#7 2009-12-10 19:58:19

gen. Szrama

¦ci±ga rozpiski z rapida

2802563
Punktów :   

No nie wiem, nie wiem. Wahanie co do armii zmienia mi siê kilka razy dziennie ;D
Ale chocia¿ siê stabilizujê Rozwa¿am tylko Tau, Orków, SM, CSM, Eldarów, IG, ewentualnie Sisters of Battle ;]

#8 2009-12-11 01:46:29

Zuzoslav

Pi±ty Bóg Chaosu

Punktów :   

To ¿e¶ skonkretyzowa³ Ja jako ¿e gram Orakami w³a¶ni ich bêdê poleca³ Jak to okre¶li³ mój kumpel jak gra³ ze mn±:
-Obok Warbossa powinien staæ taki ma³y Grot i wystawiaæ tabliczki np. "Co¶ siê spieprzy³o".- Po tym stwierdzeniu sprz±tn±³ ca³y mój oddzia³ jedn± salw±  

Orkami gra siê zabawnie, jest pe³no radochy, bo nawet jak ci marines posprz±taj± pó³ armii to i tak mam dwa razy wiêcej od niego £atwo ludzi jest otoczyæ bo du¿o ludzików i zasadê WAAAGH!!!, która polega "prawie" na tym samym co w Batlu, dodatkowo tanie transporty z których mo¿emy od razy nawalaæ. Wszystko czego dusza zapragnie Jest tylko jedno "ale" orkowie nie potrafi± strzelaæ, ani trochê.

Chaosem te¿ jest spoko. Ale ju¿ nie jest tyle u¶miechu.

Gra³em trochê Eldarami i rzeczywi¶cie nimi trzeba kombinowaæ, choæ ich mrocznymi kuzynami trzeba bardziej oj bardziej.

Tau'owcy fajnie wygl±daj± dlatego te¿ prawie siê na nich skusi³em, ale mój styl gry mnie trochê wnerwi³. Otó¿ nie cierpia³em innych ras ni¿ sami Tau i wychodzi³o ¿e tylko naparza³em z dala. A jak kto¶ podszed³ to po zabawie.

Siostry Bolterianki maj± przede wszystkim ³adne figurki, ale jak kumpel zacz±³ je zbieraæ to zrezygnowa³ prawie od razu. Nie wiem dlaczego ich nawet nie widzia³em w akcji.

Metal! Metal!
Back with the vengeance!
Metal! Metal!
Metal!
Screaming together!
Metal! Metal!

Sabaton "Metalizer"

#9 2009-12-11 23:14:58

gen. Szrama

¦ci±ga rozpiski z rapida

2802563
Punktów :   

W sumie tak czy siak wypadnie jak ju¿ bêdê mia³ kasê na pierwszy battleforce, bo na pewno takim zestawem zacznê grê, chyba, ¿e spearheadem, ale to musia³bym sporo pomalowaæ do ¦wi±t
Orkowie S¡ fajni. Ja wiem. Gram tylko nimi w Dawn Of War (no czasem Eldarami) i uwielbiam ich odzywki (pioseneczka "Orks, orks orks, orks orks orks orks orks" wymiata ). Ale naprzyk³ad motorków nie cierpiê... Looted Tanka idzie zrobiæ u orków ? S± przewidziane jakie¶ zasady do lootowanych pojazdów i do jakich? Mo¿e to byæ argument na ich stronê
Eldarowie maj± t± zaletê, ¿e mo¿na siê rozwin±æ malarsko przy nich... Tau ostatnio w³a¶nie pod tym wzglêdem te¿ patrzê (du¿e powierzchnie Devilfishów kusz±ce s± i to wra¿enie perfekcyjnej organizacji armii, a¿ lepsze ni¿ Cadianów czy SM).
Na pewno ostatni± armi± jak± kupiê bêd± Necroni. Gdyby zrobili armiê trupów w kosmosie, to bym siê zastanawia³, ale nie Necroni. Orkowie maj± Stompê :] (marzê o "Titan sized" modelu!)
CSM czasami klimat mi te¿ odpowiada i ich piesek artyleryjski te¿ robi ³adne wra¿enie psychologiczne na polu bitwy. Chocia¿ Emperor's Fist Tank Company pewnie robi wra¿enie jeszcze wiêksze (10 Leman Russów ).
Ale nie ma to jak kierowaæ seksownymi upartymi fanatyczkami, które s± tak... "oddane" My¶lê te¿ jak± armi± przekona³bym moj± kobietê do hobby, s±dzê, ¿e byliby to albo Eldarzy albo Bolterianki (pierwszy s³yszê, ale spodoba³o mi siê ;D ) Tak widzisz my¶li moja pokrêtna osobowo¶æ

Najman pupy da³ ;(((

#10 2009-12-11 23:24:29

Strategos

KUPIEC

SkÄ…d: Londyn, Wielka Brytania
Punktów :   
Armia w WFB: Dark Elves
Armia w W40: DE,BloodRavens,Eldars,IG,Tau

Fakt Dark Eldarami trzeba kombinowaæ jeszcze bardziej, ale nic tak nie cieszy, jak mina przeciwnika kiedy pol armii mu wyparowuje i nawet nie wie kiedy, ale to ju¿ takie ostre pro ;-).

Siostry fajna armia, ale droga w zbieraniu i moim zdaniem nie dla pocz±tkuj±cych w graniu. Na planszy masz ma³o modeli i trzeba siê napociæ trochê.

Je¶li chodzi o Tau, to nawet bior±c inne rasy ni¿ Tau, nie pogadasz za bardzo w CC. Krooty wygl±daj± niby assultowo, ale z moich do¶wiadczeñ, to najlepiej nadaj± siê do trzymania objectivsów i do kontr szar¿y.

#11 2009-12-12 00:01:27

Zuzoslav

Pi±ty Bóg Chaosu

Punktów :   

Orkowie maj± teraz pojazd Looted wagon i ma w³asne statsy, jest to niby Leman russ, ale nie innych pojazdów. Kiedy¶ by³y, mog³e¶ watawiæ sobie co siê ¿ywnie podoba³o z armii ludzkich bo eldarskich orkowie s± za g³upi. By³ te¿ sk³ad Lootas i mogli byc uzbrojeni w co¶ tam z innych armii. Teraz Lootasi maj± w³asne gnaty.

Jakby siê kto¶ zastanwia³ nad CSM to mam do opchniêcia ca³kiem spor± armiê. Pó¼niej wlepie na stragan jak zrobiê zdjêcia.

Fajnie Pudzian go skopa³

Metal! Metal!
Back with the vengeance!
Metal! Metal!
Metal!
Screaming together!
Metal! Metal!

Sabaton "Metalizer"

#12 2009-12-12 08:15:16

gen. Szrama

¦ci±ga rozpiski z rapida

2802563
Punktów :   

No to szkoda, ¿e nie ma ju¿ ³upienia... Killa Kany s± faktycznie takie dobre? W DoW armia oparta na nich samych zapewnia³a mi z ka¿dym zwyciêstwo, bo potê¿na wytrzyma³o¶æ po³±czona z efektownym niszczeniem morale by³a zabójcza nawet dla marines z launcherami.
Hmm, a jak wygl±da box Heavy Weapons Squad? Bo na Cytadeli czyta³em, ¿e z boksa zamiast 3 mo¿na zrobiæ du¿o wiêcej jednostek? No i s± tani jak barszcz... Mo¿e na nich bym siê rzuci³, choæ wiem, ¿e tej piechocie to i tak robiê komplement, je¶li nazwê j± mizern±.

#13 2009-12-12 18:07:52

Zuzoslav

Pi±ty Bóg Chaosu

Punktów :   

Zawsze by³o tak ¿e heavy weapony by³y w boxach po 5 albo w blisterach, nie orientowa³em siê jak jest teraz. A zawsze jak wystawia³em maszyny to sz³y pierwsze na przemia³. Ka¿dy wiedzia³, ¿e jak maszyna wejdzie w combat to pozamiatane, a jak to byl czo³g to mia³ najwiêksz± armatê w grze i trzeba to sprz±tn±æ na pocz±tku. Ale i tak ka¿dy wystawia maszyny bo maj± najwiêksze armaty w grze

Metal! Metal!
Back with the vengeance!
Metal! Metal!
Metal!
Screaming together!
Metal! Metal!

Sabaton "Metalizer"

#14 2009-12-12 20:54:24

gen. Szrama

¦ci±ga rozpiski z rapida

2802563
Punktów :   

Nie ma to jak komu¶ wyku...rzyæ z Earthshakera nie? (nie znam siê na dzia³ach, ale nazwa do mnie przemawia xD )

#15 2009-12-12 21:02:42

Zuzoslav

Pi±ty Bóg Chaosu

Punktów :   

Ta nazwa powinna przemawiaæ. Nie wiem dlaczego ale dali tej armacie zasiêg na 15 metrów. A teraz chcia³bym zobaczyæ takie pole bitwy

Metal! Metal!
Back with the vengeance!
Metal! Metal!
Metal!
Screaming together!
Metal! Metal!

Sabaton "Metalizer"

Forum "Rycerze y Kupcy" (c) 2011. Wszelkie prawa zastrze¿one dla gen. Szramy. free counters Free Page Rank Tool

Stopka forum

RSS