Ogłoszenie

Witamy na Forum "Rycerze y Kupcy"!

Linki:

- Regulamin Forum
- Dzielnica Mieszkalna (Przedstaw siê tam koniecznie!)
---> -AKTUALNE SPOTKANIE KLUBU <---
- Administracja Forum
- Gie³da Forumowa

#1 2010-09-20 19:06:06

Wilk'u

PrzeSPAMny Pisaczyciel

Punktów :   13 
Armia w W40: SW

Imperial Guard - Gwardia Imperialna

Imperial Guard - Gwardia Imperialna

http://www.forgeworld.co.uk/Images/ProductCategories/cadian.gif

temat ogólny

#2 2011-02-10 09:42:34

Radek

Zaczyna cwaniakowaæ

SkÄ…d: Krzeszowice
Punktów :   
Armia w WFB: Orki i Gobliny,Skaveni
Armia w W40: Orki, IG
Armia Warmachine & Hordes: Protectorate of Menoth

Re: Imperial Guard - Gwardia Imperialna

Mam pytanie.
Zacz±³em zbieraæ IG i spodobali mi siê Death Korpsi.
Gdzie¶ wyczyta³em ¿e maj± oni jakie¶ inne zasady czy co¶.
Jak to z tym jest?

"We're the Death Korp of Krieg, son. Did you think that was just a pretty name? We never retreat. We fight and we die, that's the Krieg way."
-Lieutenant Konarski at the Battle of Erebus

#3 2011-02-10 11:11:46

Strategos

KUPIEC

SkÄ…d: Londyn, Wielka Brytania
Punktów :   
Armia w WFB: Dark Elves
Armia w W40: DE,BloodRavens,Eldars,IG,Tau

Witam

Zasady do Death Korps s± w którym¶ Imperial Armour (Siege of Vraks). Nie pamiêtam w którym.
Ja bym jednak trzyma³ siê nowego kodeksu gwardii, bo IA z DKoK ma stare zasady oparte o poprzedni kodeks. Jakby¶ mi powiedzia³, ¿e chcesz graæ DKoK zasadami z IA, to my¶lê ¿e zmniejszy³ bym swoj± armiê o co najmniej 250 pkt. Granie na równych by³oby jak zabieraniu dziecku cukierka. Krótko mówi±c odradzam
Modele s± fajne, ale jako¶æ ich wykonania pozostawia wiele do ¿yczenia. Niby z Forge World'a, ale czê¶ci przychodz± krzywe (Heavy Bolter o przekroju trapezu), modele s± ³amliwe i ciê¿ko siê je przechowuje.
Najfajniejszy jest fluff do nich. Ja mam dwa oddzia³y piechoty, kilka platform z ciê¿k± broni± i dwa oddzia³y dowódców.
Ze wzglêdu na jako¶æ modeli ola³em FW i kupuje modele z GW. Te nowe s± bardzo fajne i maj± mnóstwo szczegó³ów i nie rozczarowuj±, kiedy rozpakowujesz paczkê i rzeczy 50% dro¿sze s± wykonane tak, ¿e krew zalewa. Niby mo¿esz odes³aæ i przy¶l±, ale po trzeciej dostawie, w której znów by³o co¶ nie tak da³em sobie spokój.

Ostatnio edytowany przez Strategos (2011-02-10 11:18:57)

#4 2011-04-27 09:05:46

Yamcha

Ma w domu hodowlê turkuci podjadków

Punktów :   
Armia w WFB: O&G, Dwarfs, DE, Lizards
Armia w W40: Eldars, Death Guards, IG DCoK

Hmm, z Death Corps of Krieg kupi³em nastêpuj±ce modele:

http://www.forgeworld.co.uk/Images/Product/DefaultFW/large/dkkease.jpg
http://www.forgeworld.co.uk/Images/Product/AlternativeFW/large/Team1c.jpg
http://www.forgeworld.co.uk/Images/Product/DefaultFW/large/hacmedusa.jpg
http://www.forgeworld.co.uk/Images/Product/DefaultFW/large/dkkstormbcomp.jpg

I powiem szczerze, ¿e rzeczywi¶cie jako¶æ odlewów nie jest pora¿aj±ca. Zdaje siê ¿e technologie wytwarzania modeli w ¿ywicy stoj± u nich gdzie¶ tak na koñcu lat
80-tych, jesli przyrównaæ do ówczesnych modeli GW. Potrzebne jest sporo pi³owania, sporo szlifowania - a je¶li nie ma siê do tego celu specjalnych szlifierek
precyzyjnych z odpowiednimi koñcówkami, to jest ciê¿ko. Jak za tak± cene, panowie z FW, mogliby postaraæ siê bardziej.

Teraz dwa s³owa o "ciekawej" rozpisce jak± gra³em niedawno na 1500 punktów. Konfiguracja jednostek, banalna, wrêcz prymitywna.
Rdzeniem armii jest 9 Leman Russów - 6 z battle cannonami, 3 z demolisherami. Reszta armii to Grenadierzy chowaj±cy siê w lesie z dowódc±.
Bitwy zazwyczaj trwa³y 1-2 rundy, no bo co poradziæ na 9 du¿ych placków z AP, które zjada 95% pancerzy 40 tysi±clecia i si³± która wbija instant kille wszystkim poza najtwardszym Carnifexom.
Bywa³o ciê¿ej jak jaki¶ Nekron, teleportowa³ siê wprost pod moje czo³gi, niemniej da siê takich przeciwników wystrzelaæ z u¿yciem piechoty, lub wrêcz battle cannonami, strzelaæ po w³asnych czo³gach.
Si³a 8 (lub halfowana do 4 na 5 edycji) to wystarczaj±co du¿o ¿eby zabiæ wszystko co siê krêci w pobli¿u, ale bezpieczna dla w³asnych pancerzy
Je¶li co¶ prze¿yje, heavy boltery i flamery dokoñcz± sprawê.
Nied³ugo planuje przetestowaæ inn± równie KLIMATYCZN¡ rozpiske - 9 Lemanów z gatlingami - czyli 180 strza³ów z si³± 5 + 81 z heavy bolterów, ale z lepszym AP.
Co¶ wspania³ego na licz±ce setki modeli armie Tyranidów czy Orków.

振り向かないでいてくれよ
君の瞳に弱いから

#5 2011-04-27 19:48:16

toorop

Udaje wa¿niaka

Punktów :   
Armia w WFB: High Elves
Armia w W40: Eldarowie, IG, GK, DA

Witam, ostatnio mam manie dociekania innych armii ni¿ Eldarowie, których ju¿ mam sporo. Mam troche Orków i Marines, ale ci±gle interesuje siê Gwardi± Imperialn±.
Tylko du¿o osób twierdzi, ¿e jest s³aba. Mi podoba siê g³ównie ze wzglêdu na pojazdy i ró¿ne regimenty.
Jak siê ta armia sprawdza? Mo¿na wystawiaæ tyle Lemanów co kolega napisa³?

"Przewiduj±c swoj± zag³adê, mo¿na lepiej jej unikn±æ,
Przewiduj±c zag³adê innych, mo¿na ja przyspieszyc"- Eldrad Ulthran Arcyprorok Ulthwe

Pod±¿am za eldarskim spokojem ducha, odnajduje dziko¶æ Waagh, jeszcze wiele scie¿ek przede mna...

#6 2011-04-27 20:02:50

Yamcha

Punktów :   

Toorop, fajnie ¿e kto¶ tu siê udziela Postaram siê odpowiedzieæ na Twoje pytanie na przyk³adach.
Gwardia jest bardzo mocn± armi±, ale jej si³a nie le¿y w HtH jak Orki czy Tyranidzi, ale wy³±cznie w sile ognia.
Sier¿anci, czy komisarze z power fistami, s± tylko dodatkiem, który nie ma wielkiego wp³ywu na wynik bitwy.
W Gwardii, niemal wszêdzie da siê wstawiæ mo¼dzierz, lascannon czy heavy bolter. Do tego ca³a masa czo³gów i transporterów.
Do tego dodaj cuda z Imperial Armourów - wszelakie Minotaury, Medusy i inne Machariusy. Przeciwnik, bez wzglêdu na to jak dobrze opancerzony (SM, CSM) nie ma najmniejszych szans doj¶æ. O tytanach nawet nie wspominam bo ma³o kto bawi siê w co¶ ciê¿szego.
Lemany mo¿esz wystawiaæ w szwadronach po 3 sztuki, wiêc na standardowe bitwy 3 heavy supporty, to do 9 czo³gów.
Na apokalipse wystawia siê ca³e pancerne kompanie - po 24 i wiêcej Lemanów.
To jest naprawdê ogromna si³a ognia, która poprostu zmiata przeciwnika z pola bitwy w jedn± runde. Polecam pobraæ Army Builder i przetestowaæ sobie w nim kilka interesuj±cych rozpisek.

PS; pozwolê sobie na ma³e og³oszenie - wkrótce bêdê wystawia³ na allegro swoj± apokaliptyczn± kompanie czo³gów - 30 Leman Russów - wiêc je¶li kto¶ szuka³by
czego¶ "grubszego", to bêdzie mo¿na kupiæ jakie¶ 70pln taniej jak w sklepie Koniec reklamy

振り向かないでいてくれよ
君の瞳に弱いから

#7 2011-04-28 21:10:12

toorop

Udaje wa¿niaka

Punktów :   

Dziêki wielkie Ja mam manie zbierania wszystkiego co do 40-stki, prócz Tyranidów i Demonów
Jedne do zbierania, a inne do grania. Gwardia interesuje mnie do grania, bo to taka najbardziej zbli¿ona do naszej armii, wiêc mo¿na
sobie ciekawe swoje historie potworzyæ co uwielbiam A szczerze jeszcze nie widzia³em Gwardii na ¿ywo

Przewiduj±c zag³adê innych, mo¿na ja przyspieszyc"- Eldrad Ulthran Arcyprorok Ulthwe

Pod±¿am za eldarskim spokojem ducha, odnajduje dziko¶æ Waagh, jeszcze wiele scie¿ek przede mna...

#8 2011-05-04 06:08:06

superkacek

Pomywacz

Punktów :   

Ale mo¿esz te¿ wystawiæ dwa Plutony w których jest pe³no broni ciê¿kich i lasgunów w tym dru¿ynê dowodzenia która wydajê
przegiête rozkazy. Lemany to tylko dodatek (drogi), masz Bazyliszki, Meduzy, Sentinele i wiele innych, ka¿da jednostka jest dobra.

#9 2011-05-04 08:43:14

Yamcha

Punktów :   

Nie nazwa³bym Lemanów dodatkiem. Nawet fluffowote czo³gi s± podstawow± si³± uderzeniow± armii IG.
Maj± przedni pancerz 14, 4 bronie ciê¿kie, z czego broñ g³ówna jest przegiêtym plackiem lub ton± strza³ów.
Meduzy, Bazyliszki... tak, to s± super jednostki - ale na apokalipse, na stole lepiej sprawdzaj± siê Lemany - chocia¿by z powodu sponsonów i braku
minimalnego zasiêgu. Pamiêtajmy ze Bazyliszki s± te¿ OT, wiec +1 do rzutu na tabelce zniszczeñ.
Leman mo¿e strzeliæ sobie wrêcz "pod nogi", wykaszaj±c sk³ad z melta bombami czy klawem, samemu obrywaj±c hita z si³± 4/8...
który nie jest w stanie go drasn±æ, a z przeciwnikowi robi krwaw± rze¼.
Na kilku lokalnych turniejach, Lemanowe rozpiski zazwyczaj koñczy³y siê 20:0.

振り向かないでいてくれよ
君の瞳に弱いから

#10 2011-05-04 20:10:02

toorop

Udaje wa¿niaka

Punktów :   

A jak siê spisuj± Valkyrie?

#11 2011-05-04 20:23:58

Yamcha

Punktów :   

Valkyrie i Vendetty spisuj± siê nad wyraz dobrze. Niez³y armour, wielka mobilno¶æ. Wymiataj± piechotê jak tylko siê da.
Nie wiem kto pisa³ te army booki, ale Valkyria w fast attacku, jest takim samym zrównowa¿onym pomys³em jak Lootasi (15-45 hitow, si³a 7, 48") w elitach.
Co maja powiedzieæ biedni Eldarzy, którzy w heavy supporcie maja 5 takich smutnych panów z si³± 5, heavy 2 po prawie 40 za sztuke?

振り向かないでいてくれよ
君の瞳に弱いから

#12 2011-05-05 06:54:39

superkacek

Pomywacz

Punktów :   

Vendetta ci¶nie trzema laskami za 130 punktów i do tego jeszcze ma 12 ludków pojemno¶ci. Wlatujesz tak± z 10 Weteranami z 3 meltami i do boju.
Masz odzia³ anty-pancerny i do tego dajesz np. Weapon Teamy. Lemany, Chimery z takimi samymi Weteranami i Pu³ki ze dwa, a to wszystko za 1000 pkt.
I oczywi¶cie Komisarzy z power fistami i z Weteranami. A jak co¶ do Ciebie dojdzie no to przyjmujesz na zwyk³ych, a potem oddajesz fistami.

Ostatnio edytowany przez superkacek (2011-05-05 06:56:49)

#13 2011-05-12 17:25:52

Jacul

Szpaner

Punktów :   
Armia w W40: Eldars

Czy Gwardyjscy Psykerzy obni¿aj± morale Eldarskim jednostkom, które dziêki Avatarowi s± fearless?

#14 2011-05-12 17:59:22

Quilles

Zaczyna cwaniakowaæ

Punktów :   
Armia w W40: Orki

S± dalej fearless, je¿eli chodzi o testy morale, uciekanie itp. Tylko jest czasami potrzeba, na przyk³ad
przy rzucaniu mocy, na zdanie liderki przez model nie zale¿nie od fearlessa. Wtedy zdajesz na obni¿on±.

#15 2011-05-18 14:58:04

toorop

Udaje wa¿niaka

Punktów :   

Co siê op³aca dawaæ do stanowisk broni ciê¿kiej?

Forum "Rycerze y Kupcy" (c) 2011. Wszelkie prawa zastrze¿one dla gen. Szramy. free counters Free Page Rank Tool

Stopka forum

RSS