Powiem szczerze ¿e zasad jeszcze nie znam do koñca i dlatego mam kilka pytañ. Z góry dziêkujê za odpowied¼.
1.Chcia³bym siê dowiedzieæ jak dzia³aj± ataki specjalne takie jak slamowanie itp... kiedy mo¿na je zastosowaæ no i czy po¶wiêca siê w ten sposób zwyk³y atak?
2.Co siê stanie jak rozwalimy bestii a)mind b)body c)spirit ?
3.Czy bohater mo¿e pobiec i rzuciæ czar?
ad 1. Ataki specjalne mo¿na wykonaæ zamiast zwyk³ych ataków, akurat "slam" to power attack dostêpny tylko dla jacków i bestii i ¿eby go mieæ trzeba wydaæ punkt focusa lub forsowaæ bestiê
ad 2. a) o jedn± kostkê mniej przy rzutach na atak i nie mo¿na wykonywaæ specjalnych ataków, b) o jedn± kostkê mniej przy rzutach na obra¿enia, c) nie mo¿na forsowaæ bestii
ad 3. Je¶li potraktowaæ pytanie dos³ownie to NIE, ale w sumie jest to trochê niejasno napisane w zasadach bo pisze ¿e nie mo¿na czarowaæ w czasie aktywacji kiedy model bieg³ tyle tylko ¿e rzucaæ czaru mo¿na równie¿ przed ruchem i czy wtedy mo¿na rzuciæ czar i pobiec ?
ok dziêki. ale mniej wiêcej jak dzia³a slamowawnie, rzucanie jednostkami i uderzenie g³ow±? bo szczerze mówi±c jeszcze nigdy tego nie stosowali¶my podczas bitwy.
Ostatnio edytowany przez Andrew (2010-08-10 20:26:09)
Ja te¿ nie, ale trudno to wymagaæ po dwóch bitwach slam to takie taranowanie biegniesz tyle ile masz MOV + 3" je¶li dobiegniesz rzucasz na trafienie, jak atakowa³e¶ wiêkszy model to masz modyfikator -2, teraz je¶li trafi³e¶, a bieg by³ krótki <3" to zadajesz damage swoje STR + 2k6, je¶li jednak pobieg³e¶ dalej to poza obra¿eniami odrzucasz model wroga o k6 cali w kierunku twojego ruchu (je¶li model by³ wiêkszy to 1/2 tego dystansu) i model ten dodatkowo siê przewraca. W sumie to wszystko jest w zasadach, a nie chce mi siê wszystkiego opisywaæ
To mam odpowied¼ na pytanie o bieganie i czarowanie, jedno wyklucza drugie czyli je¶li caster bieg³ to nie mo¿e rzucaæ czarów, natomiast je¶li rzuci³ czar przed ruchem to nie mo¿e ju¿ biec.
Mhm, to ja równie¿ dziêkuje za odpowied¼ Gra³o siê dzisiaj przednie Crane, szkoda, ¿e Ciê nie by³o...
Andrew napisał:
a czy faeta mo¿na wykonaæ po pe³nym ruchu?
A pe³ny ruch to wed³ug Ciebie bieg ? Na 100% mo¿na u¿yæ feata przed i po ruchu jak i przed i po wykonaniu akcji/ataku, natomiast podobnie jak przy czarach nie mo¿na ³±czyæ biegania i u¿ycia feata.
Po biegu nie rzucasz feat'a
Jako ¿e nie ca³kiem ogarniam wszystkie zasady, chcia³bym ¿eby kto¶ tak skrótowo opisa³ mi na czym polega "dopalanie" i focusy w Hordach.
Furiê w Hordach najlepiej mo¿na wyt³umaczyæ graj±c Na najbi¿szym spotkaniu Ci poka¿emy, ale pokrótce: Twój warlock nie generuje furii, on j± zbiera ze wszystkich bestii w swoim control area (furia x2). Zwierzaki generuj± furiê, gdy zmuszasz je do robienia ró¿nych rzeczy (dodatkowy atak, szar¿a, bieganie, animusy, dopalanie itp.) Dopalanie polega na tym, i¿ normalnie na trafienie i obra¿enia rzucasz dwoma ko¶æmi K6, a dziêki wydanej furii mo¿esz dodawaæ po jednej dodatkowej kostce. A wiêc i ³atwiej trafiasz i wiêksze obra¿enia zadajesz Animusy to natomiast takie magiczne umiejêtno¶ci, które ma ka¿da bestia. Pozdrawiam.
W Hordach nie ma focusu tylko fury, a ró¿nica jest taka ¿e w focusy otrzymuje caster i to on na pocz±tku tury rozdaje je do jacków, natomiast punkty furii pojawiaj± siê na bestiach kiedy siê je "przymusza" do wykonania jakiej¶ specjalnej akcji i potem te punkty w kolejnych turach caster próbuje od tych bestii pozbieraæ, ¿eby nie zaczê³y szaleæ.
Dowiedzia³em siê paru rzeczy:
1. Klasyczne AOE- jak nie trafisz to znosi, po zniesieniu wszyscy we wzorniku s± trafieni automatycznie
2. Magiczny atak z AOE- je¶li nie trafi to znosimy i po³owa obra¿eñ.